Genel

Bağbaşı köyündeki yağmur duası geleneği

Uşak Su Kültürü kitabında kentteki yağmur duaları hakkında detaylı bilgiler veren Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, Bağbaşı köyünden de gelenekleri aktardı.

Abone Ol

Derneğin tanıtım sayfasında Halil Özgür ve Murat Çırak’la görüşme yapan Mehmet Keyvanoğlu, 50 yıllık geleneği aktardı.  


Mehmet Keyvanoğlu’na konuşan Halil Özgür, “Yağmur duası Cuma günleri namazdan sonra yapılır. Namazdayken yemek toplu halde pişer ve bazlamalar yapılırdı. Namazdan çıkınca erkekler, imamla birlikte dualar ede ede Erenler’e kadar gidilir. 500 metre boyunca imam duayı eder ve cemaat toplu halde amin der. Erenler’in içinde delik taşın içinden birkaç kez dönerek gideriz. Sonra duayı bitirir ve yemek hazırlanan yere gelir ve burada yemeğimizi yeriz ve duamız biter. Bizden önceki nesillerde çocukları ıslatmak gibi bir etkinlik yapıldığı söyleniyor. Ben tabii bunu görmedim” dedi.

“Delik taş 2 kayanın A şeklinde yan yana gelmesi ve doğal bir köprüye benzemesi halini almış. Tek sıra halinde taşın altından geçerek, oradan geçenler de birkaç tur atarlar ve öndeki hocanın duası ve ilahisi bitene kadar devam eder” diyen Murat Çırak da şöyle devam etti: “Burada Cumadan sonra yağmur duası yapılır. Ayakkabılar çıkarılır ve üzerine basılır. Secdesi olmayan ve ayakta bir namaz kılarız.”