Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, İstiklal Marşı’nın yazılışının 102’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj verdi. Türkiye’nin zor bir mücadelenin ardından kurulduğunu belirten Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, “Hürriyet ve istiklal yeminimiz İstiklal Marşı’nın TBMM’de millî marş olarak kabul edilmesinin üzerinden 102 yıl geçti. İstiklal Marşı, milletimizin, yenilmez, yorulmaz kararlılığıyla, silah üstünlüklerine ve kaba güçlerine güvenerek bizi dize getireceklerine inanan işgalci devletlere karşı tarihsel meydan okuyuşudur. İstiklal Marşı, milletimizin varoluş manifestosu; millî mutabakat metni, evrensel bir istiklal, özgürlük ve direniş yeminidir. İmanıyla zalimlere, sömürgecilere, emperyalistlere direnme, dahası dersini verme iradesinin özlü öğretisini içeren veciz bir metindir, İstiklal Marşı, varlık temellerimizi, esaslarımızı, amaç ve idealimizi aşkın bir dille ifade eden tarihsel manifestodur” dedi.
“İstiklal Marşı’nda istiklal harbimizin amaç ve anlamı, istiklali için her zorluğa katlanan milletimizin ruh kökleri, karakter kodları, varlık şartı, hayatının gayesi, imanı, ahlakı, asla teslim olmaz özgür iradesi, hürriyet aşkı ve ‘Allah Allah’ nidalarıyla gözünü kırpmadan ölüme koşan bir milletin tarih yazan haykırışı, sesi, seslenişi vardır. İnsanın kanını tutuşturan veciz söz ve satırları, tesirli imge ve deyişleri, büyülü ses düzeni ve akışı, gittikçe yükselen heyecan dalgasına uygun ritmi, aruzu, ölçüsü, onu şiir olarak da erişilmez bir yere taşımaktadır” diyen Bilal Kara, şöyle devam etti: “Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı, milletin aşkını, acısını, heyecanını kalbinde duyarak Taceddin Dergâhı’nda yazmıştır. Akif, sarsılmaz imanı, ümit dolu heyecanı, sağlam karakteri, olgun şahsiyeti, yorulmak bilmeyen çalışma azmi, dürüstlüğü, bilgisi, söz söyleme kudreti ile müstesna bir öncü şairdir. Onun benlik ve kimliği, adına konuşup haykıracak ölçüde milleti ile kaynaşmış, his, hayal ve düşüncesi milletimizle bütünleşmiştir. İstiklal Marşı, bizim için sadece törenlerde okunan bir şiir değildir. Eğitim-Bir-Sen olarak, İstiklal Marşı’nın, milletimizin tarihsel bakış ve duruşunu tanımladığı kadar, gelecek kuşakların onur, gurur ve bağımsızlığına da ilham verdiğinin/vereceğinin bilincindeyiz. İstiklal Marşı’nı ve Akif’i iyi anlamalı, istiklal meşalesini bilgiyle, ilimle, eğitimle, erdem ve güzel ahlakla, başarıyla nesilden nesile taşımaya devam etmeliyiz, devam edeceğiz.”
“Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın.../ Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın” dizelerini hatırlatan Kara, “İstiklal Marşı’nın Meclis’te millî marş olarak kabul edilişinin 102. yılında, Millî Mücadele şehitlerimizi ve Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadesini kullandı.
Öte yandan İstiklal Marşı’nı yazan vatan şairi Mehmet Akif Ersoy, bu güzel eseri Türk milletine armağan etti ve para ödülünü yoksul çocuklara bağışladı. Marşın yazıldığı dönemde Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Âkif'in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif'in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.
REYHAN BÜŞRA ARDAÇ