Genel

Bu Lavanta Tarlasında Ziyaret ve Foto Ücretsiz

Uşak Ortaköy sakinlerinden İlyas Sungur Uşak Merkez’i 12 kilometre mesafede bulunan lavanta tarlasına ziyarete gelip fotoğraf çektirmek isteyenlerden ücret almadığını söyledi.

Abone Ol

Konuya ilişkin açıklama yapan Sungur 18 bin metrekare olanda dikili bulunan lavantaların an itibariyle çiçeklerini açtığını ve bu güzel görüntüleri ölümsüzleştirmek isteyen Uşaklıları tarlasına beklediğini söyledi. Bunun için hiçbir ücret talep etmediğini ifade eden Sungur tarlasının yerini şu şekilde tarif etti: “ Bu yıl tarlada fazla bir düzenleme yapamadım ama gelecek yıl inşallah ziyaretçilerimize yönelik düzenlemelerimiz olacak hatta yetiştirilebilirsem bu yıl da yapmayı düşünüyorum. Vatandaşlarımız gelsin ziyaretini yapsın, fotoğrafını çekilsin. Burası Uşak’tan Banaz’a doğru giderken Çarıkköy Kavşağını geçtikten sonra yukarıda Karlık Köyü kavşağında sağa döndüğünüzde 200 metre içeride. Buradaki restoranı geçtikten sonra sağa bakarak giderlerse lavanta tarlamızı görürler.”

UŞAK'TA 2018'DE 55 DEKARLIK BAHÇEYLE BAŞLAYAN LAVANTA ÜRETİMİ 600 DEKARA ULAŞILDI

Ulubey ilçesinde "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" projesi kapsamında 2018'de Uşak Valiliği İl Özel İdaresi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan 55 bin fide desteğiyle 55 dekar alanda ilk lavanta bahçesi kuruldu.

Daha sonra lavanta ekimi yapmak isteyen çiftçilere 600 bin adet fide desteği sağlandı. Bu fidelerle lavanta üretim alanı 600 dekara, bahçe sayısı da 46'ya çıktı. Lavanta yağı üretmek için de Uşak Valiliği öncülüğünde başlatılan projeye Zafer Kalkınma Ajansından sağlanan 1 milyon 950 bin liralık hibe desteğiyle Ulubey ilçesinde 2 milyon 224 bin liralık yatırımla "Uçucu Yağ İşleme Tesisi" kuruldu.

KURU TARIMA GÖRE DAHA KAZANÇLI

Yağ üretiminin yanı sıra lavanta bahçelerini görmek isteyen ziyaretçilerden de kurulan kafeteryalar aracılığıyla sağlanıyor.  Buraların yıllık ortalama ziyaret sayısı  20 bini buluyor.  Bazı lavanta tarlalarında  küçük bir kafeteryalar bile var. Gelen misafirler orada da konaklama yapabiliyor. Lavantanın hem turizminden faydalanılıyor hem de  kuru ve yaş olarak satışından gelir elde ediliyor.

Lavanta bahçeleri için gübre ve ilaç giderlerinin olmadığına dikkat çeken yetiştiriciler Arpa, buğday ya da ona benzer bir şey ekildiği  zaman her yıl hasadını yapılması gerektiği ve gelecek sezon için tekrar ekim yapıldığını ifade eden yetiştiriciler. Lavantada böyle bir durum olmadığını dolayısıyla  ortama 4-5 kat daha fazla para kazanıldığını ifade ettiler.

HABER: BAYRAM ALİ KELEŞ / ZÜLAL KARADEDELİ