Sağlık

Çocuklarda alerjiye dikkat

Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, besin alerjisi konusunda uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Çocuklarda besin alerjisinin önemli sorunlara yol açtığını ifade eden Uşak BTM’den Uzm. Dr. Hüseyin Kaya, “Bazı çocukların vücudu belli diyet alışkanlıklarına göre farklı tepkiler verebilir. Besin alerjisi bu durumda ortaya çıkar. Besin alerjisinin belirtileri ise genelde şu şekilde oluşuyor. Solumada güçlük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, yutkunmada güçlük, ses kısıklığı, konuşmakta zorlanma, yüz, dudak, dil ve boğazda şişme, soğuk ve soluk bir cilt, sersemlik hissi, mide bulantısı, kusma veya ishal, kalp atışlarında yavaşlama ya da hızlanma, baş dönmesi hissi ve bilinç kaybı. Besin alerjisi tanısı için uzman hekimin ayrıntılı bir fiziksel muayene yapması gerekecektir. Muayenenin ardından alakalı testleri yapmak için çocuğun bir hafta içinde tükettiği gıdaların hekime bildirilmesi gerekmektedir. Ancak hastalığın tedavisi için gerekli olan en önemli şey alerjiye neden olan besini tüketmeyi kesmektir. Sadece bu besini direkt olarak tüketmekten değil, besinin içinde az bir miktarda bile bulunduğu her türlü gıdadan uzak durmak gerekmektedir. Özellikle çocuğun bu durumun farkında olması şarttır. Örneğin, süt alerjisi olan bir çocuk sadece süt içmekten değil, peynir ya da yoğurt gibi besinleri tüketmekten de kaçınmalıdır. Hastalığın tedavi edilemediği durumlarda besin alerjisi hayati risklere neden olabilir” dedi. 
İlaç alerjisine değinen Hüseyin Kaya, şöyle devam etti:
“İlaçların neden olduğu reaksiyonları çok büyük bir bölümü ilacın yan etkileri nedeniyle gerçekleşmektedir. Ancak bazı durumlarda ilaç alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Çocukların bağışıklık sistemi ilaç alerjilerine karşı aşırı duyarlı olabilmektedir. Bu durumda çocuğun bağışıklık sistemi ilaca zararlı bir madde gibi reaksiyon gösterir. Bu reaksiyonlar, hafif cilt döküntüleri gibi hafif seyredebileceği gibi bazı durumlarda ölüme bile neden olabilmektedir. Bu yüzden herhangi bir ilaca karşı alerjisi bulunan çocukların kullanacağı ilaçlara çok dikkat edilmelidir.  Doktorlar belirtileri inceleyerek ilaç alerjisi tanısı koyabilirler. Ancak her durumda ilaç alerjisini tespit etmek bu kadar kolay değildir. Tespit edilemeyen durumlarda alerji testlerine gerek duyulabilir. Tedavide semptomları hafifletmek ve durumun ciddiyet kazanmasını engellemek amaçlanır.”
“Çocuklarda En Sık Hangi Alerji Görülür?” sorusuna yanıt veren Kaya, şöyle dedi:
“Çocukların bağışıklık sistemi çevrelerinde var olan her türlü maddeye karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Alerjiye neden olan maddeler, gıdalar olabileceği gibi, hava yoluyla da vücuda alınabilirler. Bazen de bu durum deri yoluyla gerçekleşmektedir. Çocukluğun ilk 3 yılında en çok gıdalara karşı alerjiler görülür. Bunlar arasında inek sütüne ve yumurtaya karşı oluşan alerjiler ilk sıralarda gelmektedir. Ancak ilk 3 yıldan sonra çocuklarda genellikle solunum yolu ile alınan maddelere karşı gelişen alerjiler daha sık görülmeye başlanır. Hava yoluyla alınıp alerjiye neden olan maddeler başında ev tozu akarları, küf, evcil hayvan döküntüleri (kedi, köpek tüyleri gibi), yabani otlar, çimen ve ağaç polenleri örnek verilebilir.”