Okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte kış hastalıklarına karşı dikkat etmek daha büyük önem taşır hale geldi. Konuyla ilgili anne ve babaları uyaran Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, okuldaki hijyene dikkat çekti. Kaya, “Sınıf içinde el yıkama ile hijyenin az olması ve hasta çocuklarla direkt temas hastalığın bulaşmasına neden olur. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarını bu konuda daha detaylı bilgilendirsin” dedi.
Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Hüseyin Kaya, ara tatilin bitmesi ve çocukların okula başlamasıyla bulaşıcı hastalıkların yayılım hızının artacağını ifade etti. Kaya, “Mevsim geçişlerinde hastalıklar kapınızı daha sık çalabilir. Ancak kışın soğuk hava gibi etkenler nedeniyle hastalığa yakalanma ihtimali artar. Kışın hastalığa yakalanma ihtimali çocuklarda dirence bağlı olarak daha çok görülebilir. Kış hastalıkları denilince akla ilk olarak kışın iklimsel, sosyal ve fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan veya sıklığı artan hastalıklar gelir. Kış hastalıkların çoğunluğunu enfeksiyon; yani mikrobik hastalıklar oluşturur. Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli bulaşması sonucunda ortaya çıkar” dedi.
“Çocuklarda görülen kış hastalıkları sıklıkla grip, nezle, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır” diyen Kaya, şöyle konuştu: “Kış hastalıklarının görüldüğü çocukların tedavisi erken dönemde yapılmadığı takdirde ciddi sorunlar oluşabilir. Çocuklarda enfeksiyonların erken dönemde tedavi edilmemesi ya da gelişigüzel alınan antibiyotiklerle atlatılmaya çalışılması, kalp kası ve böbrekleri etkileyen romatizmal ateş ya da orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olabilir.”
Okullarda el temizliğine dikkat edilmesini isteyen Kaya, “Kış mevsiminde çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatüree gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olur. Bu artışın en önemli sebepleri arasında ise okul hayatı ve havaların soğumaya başlaması yer alır. Özellikle okula yeni başlayan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin çeşitli virüs ve bakterilere karşı bağışıklıkları henüz tam gelişmemiş olur. Sınıf içinde el yıkama ile hijyenin az olması ve hasta çocuklarla direkt temas hastalığın bulaşmasına neden olur” diye konuştu.

Muhabir: Merve Kaya