Ekonomi

Deri Sektörü Döviz Kurunun Artmasını Bekliyor

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar 2024 yılında döviz kurlarında enflasyon oranında artış beklediklerini söyledi.

Abone Ol

Sektörlerinde genel gider maliyetlerinin yüzde 60’lara ulaştığını ileri süren Zandar kurlarda artış olmazsa sektördeki firmaların kapanacağını iddia etti.

“ENFLASYONLA MÜCADELEDE ÜZERİMİZE DÜŞEN FEDAKARLIĞI YAPMAYA HAZIRIZ”

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “İki yıldır asgari ücrete yapılan zamlardan dolayı üretimle uğraşan emek yoğun sektörlerde ortalama genel gider maliyetleri yüzde 60’lara ulaştı. Sadece deri sektöründe değil bütün emek yoğun sektörler aynı durumda. 2024 yılında kurdaki değişim enflasyon oranında olmazsa sektördeki firmaların hepsi kapanacak. İhracata dayalı bir büyüme hedefliyorsak, enflasyon, faiz, kur gibi temel göstergeler bizleri bu seviyede olumsuz etkilememelidir. Bizler enflasyonla mücadelede üzerimize düşen fedakarlığı yapmaya hazırız, fakat enflasyonla mücadele ancak ihracat artışıyla başarılı olur. Türkiye’de yabancı yatırımcıları yatırıma teşvik edecek, yatırım iklimini oluşturmalıyız. Dünyanın en büyük deri ürün ithalatçılarından biri yıllık 10 milyar doların üzerinde ayakkabı ürünleri ithalatı olan İtalya’yı en önemli hedef pazarlardan biri olarak görüyoruz.” dedi.  

“EN BÜYÜK PAZARLARIMIZDA YÜZDE 30’LARA VARAN GERİLEMELER YAŞIYORUZ”

Başkan Zandar, “İhracatçılarımızın enflasyon muhasebesine geçtiği ve dış pazarlarda zorlandığı, yüksek kredi faizleriyle mücadele ettiği bu dönemde işletmelerimiz birçok sektörümüz rekabet güçlerini kaybetti. En büyük pazarlarımızda yüzde 30’lara varan gerilemeler yaşıyoruz. Türkiye geneli 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde deri ve deri mamulleri ihracatımız yüzde 24 düşüşle 651 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye geneli İtalya’ya ihracatımız ise 5 ayda yüzde 20 düşüşle 47 milyon dolara geriledi. Birliğimiz Avrupa ve dünyanın en önemli ayakkabı ve saraciye fuarlarından İtalya Expo Riva Schuh & Garda Bags Fuarı’na 35 ayakkabı, 1 çanta, 1 kemer, 1 ayakkabı bakım ürünü olmak üzere toplam 38 firmamızın katılımıyla milli katılım organizasyonu düzenliyor. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz dijitalleşme faaliyetleri kapsamında, Expo Riva Schuh Fuarı milli katılım organizasyonu katılımcısı firmalarımızın fuarda sunacağı ürünleri artırılmış gerçeklik teknolojisiyle EİB Metaverse altyapısında dördüncü kez sergiliyor..” diye konuştu.  

DERİ TİCARETİNDE UŞAK DA EKSİ VERİYOR

Uşak’ın toplam ihracatının neredeyse yarısını Deri, Tekstil ve Seramik alanlarında yapıyor. Bu anlamda Uşak  2024 yılına bir nebze toparlanmayla başlasa da geçen ay yine eksi verdi.

Geçen ay Uşak’ın toplam ihracatının yüzde 51,13’ünü deri, tekstil ve seramik sektörleri oluşturdu. Uşak’ın en çok ihracat yapan sektörü ise Tekstil ve Hammaddeleri, bu alanda 7 milyon 262 bin Dolarlık ihracata imza atıldı. Ocak ayında bu rakam 8 milyon 21 bin Dolar olmuştu.

Mayıs 2024 döneminde Uşak deri ve deri mamullerinin ihracatında  İzmir’in ardından 2 milyon 550 bin Dolar ile ikinci sırada yer aldı.

Türkiye çapında ihtisaslaşan ilk üniversitelerden biri olan Uşak Üniversitesi’nde kurulan Deri, Tekstil, Seramik Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi, öncelikle yer aldığı bölgenin ve sonrasında ülkenin kalkınması için yapılandırılmış, ülkedeki tek akademik tasarım merkezidir.  Merkez, deri, tekstil ve seramik alanında ulusal ve uluslararası çapta sektöre yönelik, güncel ve özgün, estetik ve işlevsel tasarımlar üretmeyi amaçlıyor.