Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Fuar İzmir'de düzenlenen fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Marble İzmir'in sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanından sektör profesyonellerini buluşturarak, sektörün geleceğine yön veren platform haline dönüştüğünü söyledi.
Türkiye'nin yaklaşık 50 milyar ton doğal taş potansiyeli, 650'den fazla farklı renk ve desene sahip mermer çeşidiyle küresel pazarda güçlü oyuncu konumunda olduğunu vurgulayan Tancan, "Dünya doğal taş rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ı ülkemizdedir. Bu büyük potansiyel yalnızca ham madde açısından değil aynı zamanda işlenmiş ürünler ve doğal taş teknolojilerinde de ülkemizi ön sıralara taşımaktadır." dedi.
Tancan, doğal taş sektörünün taşların işlenmesi, tasarımı, dijital takibi, kalite kontrolü ve sürdürülebilir üretim yöntemleriyle bütüncül bir yapıya kavuştuğunu belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak dönüşümün farkında olduklarını ve bunun destekçisi olduklarını vurgulayan Tancan, sektörün teknolojiye entegre olmasını teşvik ettiklerini anlattı.
Abdullah Tancan, dijitalleşme odaklı projeleri desteklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde mevcut durum itibarıyla doğal taş konulu maden ruhsat sayısı 3 bin 694'tür. Bu sayı tüm maden ruhsat sayısının dörtte birine karşılık gelmektedir. Ülkemizde doğal taş sektörü madencilik sektörünün içinde en hızlı gelişen sektör olup 2024'te yaklaşık 6 milyar dolar ihraç edilen maden ürün grupları içerisinde yüzde 32'lik oranla doğal taş ihracatı 1,94 milyar dolarlık bir değere sahiptir. 170'in üzerinde ülkeye doğal taş ihracat gelirimizin yüzde 67'sini işlenmiş doğal taşlar karşılamakta olup bu oranı global piyasada markalaşarak ve pazardaki yerimizi artırarak hep birlikte yükseltmek için birlikte çaba sarf etmemiz gerekiyor."
Madencilikte izin süreçleri
Haziran 2024 verilerine göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe çalışan sayısının yaklaşık 142 bin kişiye ulaştığını bildiren Tancan, şöyle devam etti:
"Burada birçok oda başkanımız, dernek başkanımız ve sektör temsilcilerimiz madencilik faaliyetleriyle alakalı izin süreçlerinin karmaşıklığından, zorluğundan bahsettiler ve bu sorunu dile getirdiler. Bu sorunu bizleri ziyaretlerinde veya zaman zaman bir araya geldiğimizde dile getiriyorlar. Madencilikteki izin süreçlerinin basitleştirilmesi, kolaylaştırılması adına yasal bir hazırlığın olduğunu tüm sektörümüze belirtmek istiyorum. Meclisteki sayın milletvekillerimizin de desteğiyle bu yasanın kabul görmesi durumunda izin süreçlerinin de çok daha kolaylaşacağını, basitleşeceğini ve sadeleşeceğini belirtmekte fayda görüyorum."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise fuar ve sektörün birbirine katkı sağladığını, fuara iyi hazırlandıklarını, Türkiye'nin önemli sektörlerinden doğal taşa daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ise Marble İzmir'in, doğal taşın podyumu olduğunu belirtti.
Yer altı kaynakları açısından kritik minerallerin, nadir toprak elementlerinin ön planda tutulmaya başlandığını aktaran Yılmaz, "Yer altı kaynaklarımızı, doğal taşımız, krom, bakır, kurşun, çinko, altın hepsini bütünsellik içerisinde düşünüp ülke menfaati için ürettiğimiz müddetçe dışa bağımlılıktan kurtulma ve dövizin ülkede kalmasını sağlama gibi çok önemli ekonomimize artı getirecektir. Türkiye'nin yeraltı maden serveti 3,5 trilyon dolar civarında. Dolayısıyla böyle bir servetin üzerinde oturup bu ülke menfaati için üretmeden duramayız." diye konuştu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu'nun da konuşma yaptığı fuarda açılışın ardından protokol üyeleri alanı gezdi.
Fuara 1000'in üzerinde firma katıldı
Sektörün en önemli fuarı olarak gösterilen, doğal taş alanındaki yeni teknolojilerin, ürünlerin ve tasarımların sergilendiği organizasyona yerli ve yabancı 1000'in üzerinde firma katıldı.
Blok mermer alanında farklı türlerde 1500'e yakın blok doğal taşın sergileneceği fuara 300'den fazla alım heyetinin bulunacağı öngörülüyor.
Akademisyenlerin, uzmanların ve sektör temsilcilerin doğal taş alanındaki söyleşi ve panellerle katılımcıları bilgilendireceği fuar kapsamında tasarım yarışmaları da gerçekleştirilecek.
Fuar 12 Nisan'da sona erecek.