Genel

Eşme’nin “Nasrettin Hocası” Terzi Ahmet

Takmak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ali Terziler Eşme’nin “Nasrettin Hocası” olarak bilinen Ahmet Aydın namı diğer “Terzi Ahmet” hakkında bilgiler verdi.

Abone Ol

Terziler, Eşme’nin “Nasrettin Hocasını”  şu şekilde anlattı: “ Takmak türkülerini çok iyi bilen, icra eden, fıkra ve esprileriyle ünlü, lafını kimseden esirgemeyen, her türlü kusur ve kabahatini insanın yüzüne söyleyen, nükteleriyle ünlü, gür saçlı, kalın kaşlı, davudi ses tonlu, güçlü bir beden diline ve etkili konuşma yeteneğine sahip bir değerimizdir. Öyle ki zamanın Eşme kaymakamları, hakim, savcıları ve diğer önemli daire amirleri mesai bitse de bir an önce Terzi Ahmet’in dükkanına gitsek, onun espri ve fıkraların da gülerek biraz yorgunluk atsak diye sabırsızlıkla mesai bitimini beklerlermiş. ”

Terzi Ahmet’in Uşak’ın Eşme ilçesinin ilk terzisi olduğunu hatırlatan Terziler ; “Uzun yıllar terzilik yapmış daha sonra da bakkal dükkanı açmıştır. Çocukluğu takmak, gençliği Eşme, yaşlılığı İzmir-Selçuk’ta geçmiş, 2006 yılında  93 yaşında vefat etmiştir. Mezarı Selçuk’tadır.  Şu anki Eşme Atatürkçü Düşünce Derneği lokalinin bulunduğu yerde onu bahçeli çok güzel bir evi vardı. O, adeta Eşme’mizin Nasrattin Hocasıydı Ruhu şad, mekanı cennet olsun.” Şeklinde konuştu.


Ahmet Aydın (Terzi Ahmet) (1913 - 2006)
Terziler Ahmet Aydın’ın hayatını, kardeşlerini ve yaptıkları işleri şu şekilde anlattı; “1913 yılında Takmak’ta doğmuştur. Babası Çullu Süleyman, annesi Emine’dir. 4’ü erkek, 3’ü kız yedi kardeştirler. (Emin, Şerife, Ahmet, Fadime, Ali, İbrahim, Cennet) Şerife, Uşak 13. Dönem milletvekili Kadir Ozpak’ın annesi, İbrahim, Uşak 16. Dönem milletvekili İsmail Aydın’ın babasıdır. Çullu Süleyman’ın dedeleri Osmanlı dönemi tımar sahibi Curazadelere kadar uzanmaktadır. Curazadeler 1700’lü yıllarda Ulubey, İnay, Eşme, Takmak, Sirge, Selendi, Demirci Gördes yöresinde yaşayan oba beyidir. Bu topraklara karşı Osmanlı devletine savaşlarda Tımarlı Sipahi askerleriyle ordunun yanında yer almışlardır. Süleyman’ın dedeleri de Curazedelerde Başçavuş olduğu için bu aileye önceleri Başçavuşoğulları diye çağırılırlardı. Daha sonra da Aydın soyadını almışlardır. 1934 yılında Eşme ilçe merkezi Takmak’tan Eşme’ye taşınmıştır. 1937 yıllarında Emin, Ahmet, İbrahim de Takmak’tan kaza merkezi olan Eşme’ye taşınmışlardır. Emin Eşme’nin ilk lokantasını, Ahmet de Eşme’nin ilk terzi dükkanını açmışlardır. İbrahim ağabeyi Ahmet’e yardım etmiştir. Ali ve babası Süleyman da Takmak’ta kalarak tarım ve hayvancılıkla uğraşmışlardır. Çocukluğu takmak, gençliği Eşme, yaşlılığı İzmir-Selçuk’ta geçmiş, 2006 yılında  93 yaşında vefat etmiştir. Mezarı Selçuk’tadır.”

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ