Uşak'ın Eşme İlçesinde 1968'te kurucusu Halil Gedik'in el yordamıyla günde 25 tavuk keserek başladığı üretim süreci, zamanla büyüdü ve bugün 3 binden fazla çalışanı ile günlük 500 bin tavuk kesimi yapılan bir tesis oluştu. Tesisteki tavuk bacağı ve benzeri ürünleri Çin'e ihraç eden Gedik Piliç, Avrupa Birliği ülkelerine de ihracata başlayan ilk firma oldu ve bugün ilk partiyi Hollanda'ya gönderdi. Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, "Avrupa'ya ihracat yapan ilk firma olarak ilk ihracatımızı ileri işlem ürünlerimizle Hollanda'ya gerçekleştirdik" dedi.
Şubat ayı içinde Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda yetki belgesini alarak AB'ye ileri işlem ürünleri için ihracat süreçlerini başlattı.
2020 yılında Çin'e ihracata başlamıştı
Gerekli analizler ve izinlerin tamamlanması üzerine nisan ayı başında Avrupa Birliği üye ülkelerinden Hollanda'ya Türkiye'den yapmış oldu.
Türk ve Avrupa Birliği bayrakları asılan tırlar, düzenlenen törenle yola çıktı. Gedik Piliç'in AB'ye gönderdiği ilk konteynerde bulunan ısıl işlem görmüş piliç ürünleri Hollanda'ya ulaştı.
Şirket, 2020'de dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'e ihracat yapmaya başlamıştı.
"Hedefimiz öncelikle AB'ye üye tüm ülkelere ihracat yapmak"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, yıllardır Avrupa'ya ihracat yapmak için gösterdikleri çabanın sonucunu aldıklarını belirterek, hedeflerinin önce AB'ye üye tüm ülkelere sonrasında ise İngiltere de dahil olmak üzere tüm Avrupa'ya ihracat yapmak olduğunu aktardı.
Gedik, "Bugün de Avrupa'ya ilk ihracatı yapan yine Gedik Piliç'tir. Avrupa'ya piliç eti ihracat edebilmek için süreçte emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve başta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve il, ilçe tarım müdürlükleri dahil olmak üzere tüm bakanlık personeline teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.
AB ülkelerinin, ihracat için sektörde uzun yıllardır mücadele verilen büyük bir pazar olduğuna işaret eden Gedik, şunları kaydetti:
"Bildiğiniz gibi Avrupa'da yüksek oranda Türk nüfusu var. Bu ihracatla sadece AB ülkelerindeki Türkleri hedef alsak bile Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz üretimin nerdeyse yüzde 25'ni ihraç edebiliriz. Bu da bizim yıllık yaklaşık 100 bin ton olan ileri işlem tesisimizdeki üretimimiz içinde 20-25 bin ton eder. Son iki yılda yaklaşık 60 milyon dolar tutarında yatırım yaptık. 2025'te de yatırımlarımıza devam ederek yaklaşık 30 milyon dolarlık daha yatırım yapacağımız. Son dönemlerde sektörün en hızlı büyüyen firması olarak şu an pazardaki ilk 5 firma içerisinde yer alıyoruz."
Mevcut durumda üç kesimhanelerinde günlük 600 ile 650 bin arasında tavuk keserek, bin ile bin 200 ton et üretme kapasitesine sahip olduklarına dikkati çeken Gedik, "Kanatlı sektörü Dünya'da ve Avrupa'da tüm et ürünlerinin içerisinde en fazla tüketime sahip ürünlerden oluşuyor. Ancak Türkiye olarak tüketimde Avrupa'nın gerisindeyiz. Fakat ben inanıyorum ki, önümüzdeki günlerde tüketimin artmasıyla gelen talebi karşılamak için yatırımlarımıza devam edeceğiz." bilgisini paylaştı.
"AB üye ülkelerini ihracat yapma fırsatını yakalamanın gurunu yaşıyoruz"
Gedik, gönderdikleri ilk ürünlerin, ileri işlem adını verdikleri döner, kaplamalı ürünler, köfte grubu, şarküteri gibi kategorilerden oluştuğunu ve ilerleyen günlerde hedeflerinin ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu, bu konuda da projelerinin ve yatırımlarının devam ettiğini vurguladı.
1968'de kurucuları ve onursal başkanları Halil Gedik tarafından başlayan yolculuklarına Türkiye tavukçuluk sektöründe ilkleri başararak devam ettiklerini belirten Gedik, "Türkiye'nin ilk 500 firması arasında olan yüzde 100 yerli sermayeli bir firma olarak, yıllardır dünyanın dört bir yanına yaptığımız ihracata AB üye ülkelerini de katma fırsatı yakalamanın gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle markamızı, ürünlerimizi, firmamızı Avrupa'ya tanıtıp, potansiyel pazarlarda iş birliktelikleri yaratmak, yeni iş ortaklıklarıyla kendimizi geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
"AR-GE ve teknolojik yatırımlara devam edeceğiz"
Her zaman hem bölge hem de ülke ekonomisine fayda sağlamak adına, direkt ve dolaylı olarak yarattıkları istihdamla sadece kar amaçlı olmayıp, sosyal sorumluluğu da kendilerine görev edindiklerini aktaran Gedik, "Sektördeki paydaşlarımızla paralel olarak, global düşünüp lokal hareket eden bir anlayışla, güvenilir, katma değerli ve sağlıklı ürünler üretmek için AR-GE ve teknolojik yatırımlara devam edeceğiz. AB ülkelerine yapacağımız ihracatla hem ülke ekonomisine katkımızı arttırmayı hem de sürdürebilirlik politikalarımız çerçevesinde doğaya ve insana saygılı lider gıda firması olarak inovatif ürünlerle büyümeye devam etmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.