Eğitim

Gelecekte hayatımıza robotlar mı yön verecek?

Uşak Üniversitesi ve UTSO tarafından ortaklaşa ”Endüstri 4.0 İşletmeler ve Toplum üzerindeki Etkileri” konulu bir konferans düzenlenecek.

Abone Ol

Konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel’in katılacağı konferansın konusu hakkında açıklamalarda bulunan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, bilim ve teknolojinin önümüzde kış 8-10 yıl içerisinde insan işgücünü neredeyse tamamen üretimden çıkararak hayatımızı robotların yönlendireceğini, bu konferansın konusunun da hayatımızı yönlendiren robotlar olacağını açıkladı.

“YALNIZ YAŞAYANLARIN CAN YOLDAŞI ROBOTLAR OLACAK”

Uşak Üniversitesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi odası ortaklaşa olarak 7 Mart Çarşamba günü 14.30 da Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde ”Endüstri 4.0 İşletmeler ve Toplum üzerindeki Etkileri” konulu bir konferans düzenliyor.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel’in konuşmacı olarak katılacağı konferansın konusu hakkında bilgi veren Uşak Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş şunları söyledi: “Sanayi devrimi İngiltere’de buhar gücünün keşfedilmesi ile başladı. 2. Sanayi devrimi de elektriğin bulunmasıyla başladı.  3. Sanayi devrimi de elektroniğin yaygınlaşması ile başladı. Çamaşır makinesi bulaşık makinesi bu 3. dönemde yapıldı.

Almanya’nın Hannover kantinde 2006 yılında düzenlenen bir sanayi fuarında 27 batılı ülkenin sanayicileri bir de bakıyorlar ki, kendilerinin Euro Dolar bazında bir yılda yaptığı ürünleri Çin anında yakalıyor. Çinlilerin bu taklit ürünlerini önlemek için 2011 yılında bir Hannover de Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında bir komisyon kuruluyor.

Bu komisyonda Sımens’in teorisyenleri, akademisyenler sanayiciler yer alıyor. Bu komisyon 2013 yılında bir rapor hazırlıyor. Bu raporun 1. Maddesinde şu ifade yer aldı: “Biz inovasyon yapacağız. Başkaları bizi taklit ettiğinde derhal ikinci bir teknolojiye geçeceğiz. Böylece Doğu hiçbir zaman bizi yakalayamayacak ve yakalayamayınca ekonomik olarak bizi geçemeyecek.

Biz insan gücü çok ucuz olan Çin ve Hindistan ile rekabet edebilmek için insan gücüne değil, teknolojiye yükleneceğiz. Bundan sonra fabrikalarda insan değil robotları göreceksiniz. Ama robot sizi karşılayacak, nasıl olduğunuz sorup, sizi istediğiniz yere götürecek. Fabrikalarda insanlar değil robotlar yer alacak.

Bir milyon aşkın mal üreten bir fabrika bandında robotlar sizin istediğiniz renk ve kalitede malı anında üretecek. Robotlar insanların birbiri ile konuştuğu gibi birbirleriyle konuşacak. Örneğin saat İstanbul’da köprü trafiğine bakıp, ‘trafik tıkalı beyefendi biraz daha uyusun’ diyecek. Öte yandan da tost makinesine “beyefendi yarım saat sonra kalkacak tostunu hazırla’ diye komut verecek. Hatta insanılar yalnız kalmak için can yoldaşı olarak evlerine robotlar alacak. Bu dediklerim çok değil 7-8 yıl içerisinde olabilir.

İşte teknolojideki baş döndürücü gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak üzere tüm Uşak halkını, “ENDÜSTRİ 4.0 İŞLETMELER VE TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ” adlı konferansımıza bekliyoruz.”