Konuşmasının başında oda olarak özellikle meslektaşlarına yönelik yaptıkları hizmetler hakkında bilgiler veren Alp faaliyetlerini şu şekilde anlattı:“ Belli aralıklarla meslek içi eğitim yapıyoruz. Yıkım mühendisliğiyle ilgili eğitimleriniz oldu en son olarak bilirkişilik eğitimiyle ilgili bir çalışma yaptık iki hafta içinde. Her 3-4 haftalık periyotlarda değişik bir konuda eğitim açıyoruz. Meslektaşlarımız sorunlarıyla alakalı ilgili kurum ve kuruluşlarla biz de kamu kuruluşu niteliğinde oluğumuz için belli aralıklarla protokolleri imzalayıp bazı görevleri üzerimize devralıyoruz.”

DEPREMLERDEN BÜYÜK DERSLER ALDIK

Türkiye’de yaşanan her depremden bir ders alındığını ve yeni yönetmelikler çıkarıldığını anlatan Alp 1999 depreminin birçok şey anlattığını, bilgileri değiştirdiğini, betonarme ile ilgili var olan bilgileri güncellediğini ifade etti. Depremde bir kayıt tipine göre 17-18 bin insanın bir kayıt tipine göre de 51 binin üzerinde insanın vefat ettiğini ya da kaybolduğunu vurgulayan Alp ; “Çok büyük bir ekonomik kayıp meydana geldi . Oradan çok ders aldık, aldığımız derslerin hepsini uyguladık diyemiyorum ama 1998 yönetmeliğine çok şeyler kattı. Sonrasında 2007 yılında bizim deprem yönetmeliklerimiz revize edildi, yeniden bir bakış açısı oluşturuldu. Bu 98 yönetmeliğini çöpe attığımız anlamına gelmiyor, revizeler yapıldı, eklemeler yapıldı, güzelleşti, bilgiler ilave edildi. Sonra 2010 yılında revize ettik.” ifadelerini kullandı.

“JAPONYA BİZİM YÖNETMELİĞİMİZİ KULLANDI”

Erzincan depreminden sonra yazılan yönetmeliğin dünyadaki en iyi yönetmelik kabul edilerek oradaki verilerini derlenip toparlanarak Japonya tarafından dahi kullanıldığını iddia eden Alp; “ Şimdi şöyle anlatılır; “Japonya Muhteşemdir” doğrudur muhteşemdir ama Tokyo ve çevresinde muhteşemdir. Onun haricindeki bölümlerde ve adalarda eskiden kalma binalar çok fazladır o yüzden eski bakış açıları nedeniyle zafiyetleri vardı. 1996 yılında Kobe’de deprem meydana geldi 6 bin 500 kişi vefat etti ulaşım yollarının büyük bir kısmı çöktü. Bundan dolayı onlar bizden verileri hemen aldılar kendi bilgileriyle karşılaştılar ve güncellediler. Yani bilgi bir yerden tek yönlü değildir, karşılıklıdır.”

“KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ DE BİZE BİR ŞEYLER ÖĞRETECEK”

Deprem sonrasındaki binalarda gerçekleştirilen incelemeler sonucunda yapılan hataları gördüklerini ve yönetmelikleri buna göre tekrar düzenlendiğini ifade eden Alp ; “ Yumuşak kat olgusunu bize 1992 Erzincan depremi öğretti ondan önce yumuşak kat diye bir olgu yoktu, bilmiyorduk. Bu depremde bize çok şey öğretti. 1998 depreminin bize öğrettiği donelerle 7-8 katlı binaları doğru yapmayı öğrenmişiz ama 7-8 kattan daha yüksek yapılardaki salınımları enerji yutma kapasitelerini çok iyi anlayamamışız, özel bir sıkıntı var orayı kavrayamamışız bu depremden sonraki düzenlemelerle bize yeni bir şeyler öğreteceğinizi düşünüyoruz.”

Editör: Mevre Kaya