Genel

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ŞAHİN: Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları Başladı

2025 üretim yılına yönelik Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 1 Eylül itibarıyla başladığını duyuruldu.

Abone Ol

 Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile birlikte, bitkisel üretim yapan ve tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerektiğini belirtildi.

Üreticilerin ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüklerine giderek yapabiliyor. Ayrıca geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olup arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler, e-Devlet Kapısı'ndan kolaylıkla başvurularını gerçekleştirebilecek.

2025 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül'de başlayıp 31 Aralık'ta sona erecek.  Başvuru tarihi olan 31 Aralık'tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru süresi, üretim yılının 30 Haziran'ı olarak belirlendi. Çiftçiler, şubat ayı içerisinde ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerini güncelleyebilecek. Ayrıca taahhütnameye konu olan arazilerle ilgili Mart ayında yapılacak ÇKS kayıtları için askı süresi 15-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek, üreticilerin tüm süreçleri titizlikle takip etmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

ÇKS KAYDI YAPTIRACAK ÇİFTÇİLERİN DİKKATİNE

Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verileceğine dair yönetmelik yürürlüğe girmişti.

Yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bakanlıkça tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsıyor.

Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.