Merkez Bankası tarafından paylaşılan verileri örnek gösteren Alp; “100  temel  göstergeli endeks 2020  yılına  göre 10  -  11  kat  artarak günümüzde 1100 birime  ulaşmış. Metrekare birim fiyatları ise 2020’de 3 bin TL iken günümüzde 30 bin lira civarına yükselmiş durumda, yani son oy yılda 10 kat artış söz konusu” dedi. 
Ülkemize 2010 yılından sonra milyonlarca insanın göç etmeye başladığını ve doğal olarak bu insanların konuta ihtiyaç duyduğunu söyleyen Alp; “ Türkiye genelinde 2010 ve 2011 yıllarında konut ihtiyacı hızla arttı. Buna sebep olan olaylardan biri Arap dünyasının parasının bir yerlere kaymasıydı, onun haricinde Suriye’den ve diğer yerlerden ülkemize gelen milyonlarca mülteciye  konut ihtiyacı doğdu. Bu 6 milyon olursa 2 milyon, 17 milyon olursa en az 4-5 milyon aralığında konut demektir. Biz hep Türkiye’nin nüfusunu 85-86 milyon üzerinden hesap ederek analiz yapıyoruz ama bunu en az 100 milyon olarak düşünmek gerekir.” Diye konuştu. 
HANE BAŞINA DÜŞEN KİŞİ SAYISI AZALDI


Türkiye’de hane başına düşen kişi sayısında önemli bir azalma yaşandığını aktaran Alp; “Eskiden mesela 70’li yıllarda bir hanede 7-8 kişi yaşarken şimdi Türkiye ortalaması 3 kişiye, batıya doğru 2,5 kişiye düştü. Avrupa ortalaması ise hane başı 1,9 kişi. Biz giderek Avrupalı gibi oluyoruz onlara benziyoruz. Bütün bu nedenlerden dolayı Türkiye’de çok fazla bir konut talebi oldu.” Dedi.
PANDEMİ İNŞAAT MALİYETLERİNİ ARTIRDI


İnsanların konutları yatarım aracı olarak görmeye başlamasının ihtiyacın dışında bir konut talebine neden olduğunun altını çizen Alp; “ Tabi bu arada 2010 yılından sonra Suriye savaşının da etkisiyle konut ihtiyacındaki hızlı artışlar, hızlı ivmelenme fiyatları yükseltmeye başladı. Bu şekilde bir analiz yapıldığında, ihtiyaçtan fazla konut ürettik, pandemi döneminde yurt dışında inşaat malzemesi üretimi azalınca ülkemizden yurt dışına inşaat malzemesi ihracatı arttı bu da inşaat maliyetlerinin 2020’den sonra 10-11 kat arttığını görüyoruz” dedi. 
KONUT İHTİYACI İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİYLE DOĞRU ORANTILI


Türkiye’deki konut ihtiyacının azalmayacağını ancak insanların yaşam kalitesinin düşmesiyle birlikte konuta talebin de azabileceğini anlatan Alp; “ Bugün sahada görülen bir inşaatın çalışması günümüzden 3-4 yıl önce başlayan inşaatlar, bundan sonraki inşaatların değerlendirilebilmesi için inşaat ruhsat istatistiklerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Biz Uşak’ta bir azalma olduğunu biliyoruz ama şu an rakamsal olarak bunu ifade etme şansım yok” dedi. 
DEMİR VE BETON SIKI DENETİM ALTINDA


2020 yılında inşaat birim metrekare maliyetinin asgari ücrete yakın olduğu, bir asgari ücretlinin bir aylığıyla bir metrekare konut satın alabilirken günümüzde 3 ay çalışması gerektiğini söyleyen Alp; “ Müteahhitler bundan dolayı biraz daha ucuz konut yapmaya yönelebilir. Bunu nasıl yapabilirler? Beton ve demir bölgesinde eskisi gibi olmuyor yapı denetim bu konuda çok hassas, dengeli. Hatta demir ile ilgili tüm Türkiye’de İDİS diye bir sistem kuruldu. Devlet imalathaneden çıkan demiri kullanıldığı yere kadar kontrol edecek bir mekanizma kurdu, o yüzden demir bölgesinde bir zafiyet beklenmiyor. Binanın ince malzemesi denen malzemelerinde bir düşüşe gidilebilir çünkü bir musluğu 200 TL’ye alabilirsin 2 bin TL’ye de alabilirsin 20 bin TL’ye alabilirsin. Şimdi  arkadaşlar piyasada en uygun paraya satılan muslukları takmaya başlıyor, en uygun lavaboları kullanıyorlar, fiyatları bu şekilde aşağıya çekmeye çalışıyorlar”
HABER: BAYRAM ALİ KELEŞ – ZÜLAL KARADEDELİ
 

Editör: Duygu Bekmezci