Bilinçsizce uygulanan makyaj malzemelerinin göze zarar verebileceğini belirten Uysal, “Kirpik diplerini, yani göz sınırlarını belirgin hale getirmek için eye liner veya göz kalemi kullanırken, kirpiklerin göze yakın olan iç değil, dış kısmına sürmeye dikkat edin. Çünkü kirpiklerin göze yakın olan iç kenar kısmında gözyaşına katkıda bulunan Meibomean yağ bezleri vardır. Bu bezler makyaj yapılırken tıkanırsa gözyaşı kalitesizleşir ve gözde batma, yanma, kızarma gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Hatta göz kapağında arpacık gibi enfeksiyonlar gelişebilir” dedi.
“Rimel, kalem, far gibi göz makyaj ürünlerini uygularken, uygulama yönü gözden dışarı (uzağa) doğru olsun” diyen Uysal, şöyle konuştu: “Böylece ürünleri sürmek için kullandığınız fırça, kalem gibi araçların saydam tabakaya (kornea) batma olasılığı azalır. Makyaj yaparken gözünüze batan bir ürün olursa, önce bol suyla yıkayın, gözde rahatsızlık devam ederse Göz Hekimi’nize danışın. Kuru gözünüz varsa, tozlanan, pul pul dökülen makyaj malzemeleri göz yaşınıza karışıp şikayetlerinizi artırabilir. Göz muayenesinde gözyaşının içinde gezinen renkli makyaj tozları ile sık sık karşılaşıyoruz. Bu tarz ürünler hastalarımızın göz yakınmalarını (batma, yanma, kaşınma ve kızarma) artırıyor. Bu nedenle böyle ürünlerden kaşınmakta yarar var. Kontakt lens ile makyaj yapılması yukarıda anlattığımız esaslara uyulursa sorun oluşturmaz. Genellikle lens taktıktan sorna majyaj yapmasını öneriyoruz. Eğer önce makyaj yapar, ardından lens takmayı denerseniz, lens veya parmağınızın sürtünmesi nedeniyle makyaj malzemeleri lens yüzeyine takılabilir veya gözyaşına karışabilir ve bu da sizi rahatsız edebilir”
Uysal, “Yeni başlayan bir enfeksiyon varsa, iyileşene veya Göz Hekimi’niz onaylayana kadar makyaja ara vermek en doğrusu olacaktır. Enfeksiyon varken kullanmış olduğunuz ürün varsa, bu ürünü atmak en doğru uygulama olacaktır” diye konuştu.
Makyajı gözünüze zarar vermeden yapın
Uşak Göz Merkezi’nden Op. Dr. Erol Uysal, göze yapılan makyajın göz sağlığını etkilememesi için bilgiler paylaştı. Uysal, “Makyaj yaparken gözünüze batan bir ürün olursa, önce bol suyla yıkayın, gözde rahatsızlık devam ederse Göz Hekimi’nize danışın. Kuru gözünüz varsa, tozlanan, pul pul dökülen makyaj malzemeleri göz yaşınıza karışıp şikayetlerinizi artırabilir” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir