Girişimleriyle üniversite yıllarında firma kurarak iş hayatına atılan Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham) Ankara Başkanı Nuray Karalar; çalışmanın ve üretmenin verdiği tatmini kendisi üzerinden örneklendirerek kadınların iş hayatındaki yerini dair MAG Mart sayısına özel açıklamalarda bulundu.
Nuray Karalar sözlerine ; “Kadınların duygusal zeka, detaycı planlama, yönetim kabiliyeti ve devamlılıktaki istikrarına güveniyorum ” şeklinde başlayarak şöyle devam etti: “Bu da başarının altındaki en büyük katma değer. Türkiye’de toplamda kadın istihdamı maalesef yüzde 29 seviyelerinde. Dünyada ülkelerin geleceğini ve refah seviyesini belirleyen teknoloji sektörüne baktığımızda, Türkiye’de bu alanda kadın istihdamı yüzde 9.91 oranında. Bu çok düşük bir rakam."
Bilim ve teknoloji alanında çalışan ve okuyan kadının desteklenmesi, iş hayatında karar alma mekanizmaları içerisinde yer alması, ülkemiz ve global dünya için en büyük fırsat olduğunu belirten Karalar; " Türkiye’nin de en büyük gücü bence çalışkan, duygusal zekası yüksek kadınların, bu gücünü teknoloji ile bütünleştirmesidir. İş hayatındaki kadınlarımızın her alanda karşılaştıkları cam tavanlar olabilir, ben de zamanında yaşadım ama azimli olduktan sonra o cam tavanlar delinebiliyor.” dedi
Türkiye’de fen, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında kız çocukları ve kadınların geri planda kaldıklarını gözlemlediklerini aktaran Nuray Karalar ; “Dünya Ekonomi Forumu’na göre eğer bu alanlardaki kadın-erkek oranı farkı mevcut hızıyla kapanmaya devam ederse, aradaki farkın kapanmasının iki yüz on yedi yıl süreceği tahmin ediliyor. Bunun en büyük sebebi de toplumdaki 'Teknoloji erkek işidir.' diyerek oluşturulan kültürel ve algı kodlarımız." sözleriyle ifade etti.
Kadınların ve kız çocuklarımızın fen, teknoloji, matematik, bilim alanlarındaki başarılarını görünür kılmak gerektiğinin altını çizen Karalar, " Başarı öykülerini göstererek cesaretlendirmek lazım. Motivasyon her alanda çok önemlidir. Kadınlar, teknoloji erkek işidir olgusunu kırdı esasında. Erkek egemen olarak bilinen teknoloji sektöründe kadınlar da artık aktif olarak yer alıyor. Hatta pek çok önemli başarının altında artık onların imzası var” dedi.