Bayram öncesi otobüs firmalarına haddinden fazla talep gelmesi ek seferlerin konulmasına neden olurken, ek seferler de yeterli olmayınca otobüs bilet fiyatları yükseldi. Öğrenciler haftalar öncesinden bile otobüslerde yer bulamamaktan yakınırken karşılarına çıkan yüksek fiyatlarlar ise moral bozdu.

Bayram sonrasında  üniversite öğrencilerinin geri dönüş yolculuğu başladı.  Bayramı aileleriyle birlikte geçiren öğrenciler yine haftalar öncesinde aldıkları “pahalı” biletleriyle üniversitelerinin yolunu tuttu.

Konu hakkında değerlendirme yapan üniversite  öğrencisi Hatice Keleş böyle günlerde fiyatların artırılmasını etik bulmadığını söyledi. Üniversite öğrencilerin büyük bir kısmının toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Keleş; “ Bir hafta önce Uşak’a gelirken 450 lira ödediğim bilete bir hafta sonra 550 lira ödemek zorunda kaldım. Bir haftada yapılan bu zammın hiçbir gerekçesi yok. Akaryakıt fiyatlarında da bu zammı gerektirecek bir zam yaşanmadı” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERE ULAŞIM DESTEĞİ DEVAM EDİYOR MU?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından yardım alan ailelerdeki öğrencilere yönelik olan ulaşım yardımı bu yıl da ödenmeye devam ediyor.

3294 sayılı Kanun kapsamında yer aldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca tespit edilen ve Türkiye sınırları içerisinde ailelerinin ikamet ettiği ilden farklı bir ilde örgün eğitime devam eden 25 yaş ve altı Türk vatandaşı öğrencilerin, ailelerinin yanına gidiş veya okullarına dönüşlerinde (yıllık 2 gidiş-2 dönüş olmak üzere toplam dört bilet hâlinde), belirlenen tek yön bilet vasıta üst limit tutarını aşmamak kaydıyla ulaşım giderlerinin karşılanmasına yönelik bir destek programı 2024 yılında da devam ediyor.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

3294 sayılı Kanun kapsamında yer aldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca tespit edilen ve Türkiye sınırları içerisinde ailelerinin ikamet ettiği ilden farklı bir ilde örgün eğitime devam eden 25 yaş ve altı Türk vatandaşı öğrenciler faydalanabiliyor.

Destek Programından faydalanacak öğrenci 18 yaşından büyük ise kendisi veya ailesi; 18 yaşından küçük veya kanunen kısıtlı olması durumunda ise öğrencinin ailesi, vasi/velisi veya diğer kişiler başvuru yapabiliyor.

Destek Programı kapsamında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından öğrenci ya da ailesinden bilet ve öğrenci durumuna ilişkin bilgi ve belgeler talep edilir. Talep edilen belgelerin öğrenci adına olmak zorunda.

2024’TE NE KADAR ÖDENECEK?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bilette yazılı tutarın tamamının ödenmesi esas olup ödeme tutarı 2024 yılı için 1.250 TL olarak belirlenen tek yön bilet vasıta üst limit tutarını aşamıyor.

Destek Programına ilişkin başvurular, başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilerek karara bağlanıyor.

HABER : ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Zülal Ünal