Eğitim

Ormana İnşaat Atığı Atmak “Orman Suçu” Oldu

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bundan böyle ormanlara inşaat atığı atmak “Orman Suçu” sayılacak

Abone Ol

Uşak’ın etrafında bir çok orman bulunuyor, Karaağaç Ormanı, Hacıkadem Ormanı, Güre Ormanı gibi yerlere dökülen inşaat artıkları ve çöpler dikkat çekiyor. 7442 sayılı Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun kabul edilmesiyle birlikte devlet ormanlarına nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atmak ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, doğal hayata ve çevreye verilen zarar "orman suçu" sayılacak.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş’in de imzası bulunan ve kanunlaşan teklif ile, tarım politikalarının amaçları, ilkeleri ve öncelikleri doğrultusunda tarımsal üretimi planlamak, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek üzere üretim öncesinde Bakanlıktan izin alınmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması; tarımsal üretimin sürdürülebilirliği amacıyla sözleşmeli üretim modelinin üretici lehine avantajlarla takviye edilerek yaygınlaştırılması; tarımsal üretimin sürekliliği ve artan nüfus ile ihtiyaçlar karşısında üretim artışının temini ile atıl durumda bulunan arazilerin mülkiyet hakkının özüne dokunulmaksızın, gerçek veya tüzel kişilerin mülkiyetinde olmakla beraber değerlendirilemeyen atıl tarım arazileri üzerinde kiralama suretiyle tarımsal faaliyet yaptırılması ve bu arazilerin sahiplerine de kiralamadan elde edilen gelirin dağıtılması; devlet ormanlarına nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atmak, hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, doğal hayat ve çevreye verilen zararların orman suçu haline getirilerek cezalandırılması; orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilirken aynı zamanda verimli orman alanlarının azami olarak korunabilmesinin ve geliştirilebilmesinin sağlanması; madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman alanlarının rehabilitesi maksadıyla ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi işlemlerinin belediyelerin yanı sıra özel sektör işletmeleri tarafından da yerine getirilerek bu işlemlerin daha hızlı yürütülmesi amaçlanıyor.

Editör ; Tespiti nasıl yapılır bilinmez ama artık ormanlara çöp dökmek, inşaat atığı bırakmak, harfiyat boşaltmak artık eskisi kadar kolay olmayacak. Tabi burada iş vatandaşa düşüyor. Çevrenizdeki ormanları bu şekilde kirletenleri gördüğünüzde mutlaka kolluk kuvvetlerine haber etmelisiniz. Yoksa değişen bir şey olmayacak.