Ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejilerinde bölgesel gelişme en önemli gündem başlığı haline geldi. Türkiye’de de benzer şekilde 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına yönelik olarak “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi” hazırlandı ve bu kapsamda bölgelerin rekabet gücünün geliştirilmesinde, üniversitelerin bulundukları bölgelere sağlayacakları katkının önemine vurgu yapıldı. Bu minvalde 2006 yılı sonrasında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına yönelik “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında ilk olarak 2015 yılında, 2006 yılı ve sonrasında kurulmuş olan tüm üniversite rektörleriyle 2 toplantı gerçekleştirildi ve çalışmanın içeriğinden bahsedildi, aynı yıl Uşak Üniversitesiyle birlikte 5 üniversite Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite olarak seçildi.
O Üniversiteler ve seçildikleri alanlar şu şekilde;
• Bingöl Üniversitesi - Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında,
• Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi - Hayvancılık alanında,
• Düzce Üniversitesi - Sağlık ve çevre alanında
• Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi - Tarım ve jeotermal alanında,
• Uşak Üniversitesi - Tekstil, dericilik ve seramik alanında
Uşak Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite olarak seçilmesinden sonra bu alanlardaki çalışmalarına başladı. Tekstil, deri ve seramik alanında üretim yapan sanayicileriyle toplantılar düzenleyen Uşak Üniversitesi, sektörün analizini yaparak Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın deyimiyle alın terinin yanına akıl terini de koymak için yapılması gerekenleri etüt etti. Burada çıkan sonuçlara yönelik projeler üretildi ve Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üniversite sanayi işbirliğinin meyveleri alınmaya başlandı.
“AMACIMIZ VE HEDEFİMİZ UŞAK ÜNİVERSİTESİ İLE ŞEHİR İŞBİRLİĞİNİ, SANAYİCİ İŞBİRLİĞİNİ SAĞLAMAK”
Uşak Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Ekrem Savaş konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2016 yılında ilimizin üç önemli ve avantajlı konusunda pilot üniversite seçildik. Ancak, deri, tekstil ve seramik olarak saydığımız bu avantajların üniversitemizde karşılığı maalesef yoktu. Seramik ve deri bölümleri yıllar önce kapanmış, tekstil ise kapanmak üzereydi geldiğimde bir öğrenci vardı. Pilot üniversitelerin bütçeleri açıklandı, bize 10 milyon TL para ayrılmış, neden diye sordum, yeteri kadar proje gelmediği için dediler. Sanayici üniversitemize gelmemiş, gerekirse biz ayaklarına gidelim. Sizin beklentiniz ne, ne istiyorsunuz. Alın terinin yanına bilgi ve teknolojiyi eklemezseniz yaya kalırsınız. Girişimlerimiz sonunda bütçemiz 50 milyona çıktı . Tasarım merkezi kurduk, derinin ipliğin en iyisini yapıyoruz, ancak ortada nihai ürün yok. Markalaşmanın yolu tasarımdan geçiyor.
Uşak seramikte Türkiye pazarının yüzde 25’ini elinde tutuyor. Bu ürünlerin tasarımıyla ilgili çalışmalarımız var, biz zaten yapıyoruz, alın kullanın diyoruz. Tekstilde de Uşak’ın önü açık, çok büyük yatırımlar var, tekstil için de aynı tekliflerimiz var. Acil servislerde çalışan 40 bin çalışanın kıyafet tasarımını biz yaptık. Üretim şartnamesine kadar biz hazırladık. Uşak’ta ARGE’si olan iki firma var. Ancak binin üzerinde firma işletme var. Silikon vadisinin doğumu üniversiteden çıkan hocalardır. Silikon vadisi gibi yerlerde üretilen prototipler ve tasarımlar endüstriyel ortamda üretime geçiyor. Hocalarımızı sanayiye işletmelere yönlendirdik, gidin selam verin bize ihtiyacınız var mı, proje mi yazmak istiyorsunuz, biz her zaman yanınızdayız dedik, tasarım ve proje konusunda adımlar atıyoruz. Amacımız ve hedefimiz Uşak Üniversitesi ile şehir işbirliğini, sanayici işbirliğini sağlamak.” Şeklinde konuştu.
TEKSTİL TASARIMLARI ÜRETİLMEYE BAŞLANDI
Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üreticilerden gelen isteklerin tasarlanmasının yanı sıra güncel tasarımlar kapsamında yeni koleksiyon önerileri de sanayicinin beğenisine sunuluyor. Hali hazırda Uşak’ta faaliyet gösteren 2 tekstil firmasıyla protokol imzalandı bu firmalar için yapılan tasarımlar üretime geçti.
İSPANYOL FİRMAYLA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Seramik alanında ise toplamda 12 firmayla çalışılıyor, 6 firma ile protokol imzalandı. Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tasarlanan seramikler İstanbul’da ve İtalya’da yapılan fuarlarda sergilendi. Ayrıca İspanyol bir firmayla tasarım desteği noktasında görüşmeler devam ediyor. Manisa’da yeni açılacak bir seramik fabrikası ise bütün tasarımlarını Uşak Üniversitesine yaptıracak.
UŞAK E TİPİ KAPALI CEZA VE İNFAZ KURUMU İLE YOĞUN BİR İŞBİRLİĞİ YÜRÜTÜLÜYOR
Deri fabrikalarıyla da ikili işbirliği çerçevesinde protokoller imzalandı. Firmalara hem nihai ürünlerinin konfeksiyona dönüştürülmesi basamağında hem de istedikleri farklı yüzey çalışmaları olursa onları geliştirmek anlamında ortak çalışmalar yürütülüyor.
Uşak E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu Bünyesinde yer alan deri atölyesiyle de yoğun bir işbirliği yürüten merkez, burası için bugüne kadar 20 model hazırladı. Bu modellerin 10 tanesi beden modellemesi yapılarak gönderildi. Bilgisayar üzerinden yapılan beden modellemeleri üretim safhasında ve işgücünde ciddi kolaylık sağlıyor. Atölyede kadınlara yönelik çanta üretmeye başlanacak ve çantaların tasarımını yine Uşak Üniversitesi bünyesindeki tasarım merkezinde gerçekleştirilecek.
HABER / BAYRAM KELEŞ