Genel

Suça Sürüklenen Çocuk Sayısı Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılına ait Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistiklerini paylaştı.

Abone Ol

Buna göre geçen yıl güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583 oldu.

 Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 2023 yılında, 2022 yılına göre yüzde 10,7 oranında azalarak 537 bin 583 oldu. Bu olaylarda çocukların 242 bin 875'i mağdur olarak, 178 bin 834'ü suça sürüklenme sebebiyle (kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla), 84 bin 751'i bilgisine başvurma amacıyla, 15 bin 716'sı kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan) olması sebebiyle, 11 bin 179'u kabahat işlediği iddiasıyla, 4 bin 228'i ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi.

Suça sürüklenen çocukların yüzde 39,8'i yaralama olayına karıştı

 Suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların yüzde 39,8'ine yaralama, yüzde 20,8'ine hırsızlık, yüzde 7,7'sine pasaport kanununa muhalefet, yüzde 4,9'una uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, yüzde 4,0'ına ise tehdit suçları isnat edildi.

Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların yüzde 45,2'sini mağdur çocuklar oluşturdu

Güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen 242 bin 875 çocuğun yüzde 89,7'sini suç mağduru, yüzde 10,2'sini takibi gereken olay mağduru çocuklar oluşturdu. Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen veya getirilen 217 bin 915 çocuğun yüzde 61,3'ü yaralama, yüzde 11,8'i cinsel suçlar, yüzde 8,6'sı aile düzenine karşı suçlar, yüzde 4,4'ü tehdit, yüzde 13,9'u ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı mağdur oldu.

UŞAK’TAN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK PROJE

Uşak'ta hayata geçirilen "Roman Projesi" suça sürüklenmiş çocuklar için umut ışığı oluyor. Projeyi yürüten İmam ve İzci Lideri Tecelli Himmet Çelik, öğrencilerini yaklaşık 2  yıldır haftanın 5 günü kendi aracıyla okullarından alıyor,  çay, kahve, sohbet, oyun, eğlence ve dersten sonra da evlerine tek tek bırakıyor. Hepsiyle tek tek ilgileniyor, maddi manevi ne sıkıntıları varsa bu sıkıntılarını çözmek için çalışıyor, hepsinin numarası var, hepsinin ailesini tanıyor, onlarla görüşüyor.

Uşak’ta son olarak Uşak İl Müftülüğü İzcilik Kulübü olarak  Uşak Karaağaç Göleti Kamp Alanı'nda kulüp üyesi çocuklara yönelik bir kamp etkinliği düzenlendi. İzci liderleri Tecelli Himmet Çelik, Muhammed Gündüz ve Cuma Ali Tosun'un önderliğinde gerçekleşen kampta, çocuklar doğayla iç içe vakit geçirmenin keyfini çıkardı.

Uşak İl Müftülüğü İzcilik Kulübü Lideri Tecelli Himmet Çelik, yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerin çocukların sosyalleşmesi, doğayla iç içe olması ve izcilik becerilerini geliştirmesi açısından önemli olduğunu belirtti. İzci Lideri, kampın her yıl geleneksel hale getirileceğini ve katılımın her geçen yıl arttığını da sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ