Kurtuluş savaşının da simgelerinde olan kağnılardan iki tanesi Takmak Kültür Evinde koruma altına alınarak sergilenmeye başlandı.

Konuya ilgili olarak konuşan Terziler : “Mustafa Kemal Atatürk  kağnıyı Kurtuluş savaşının simgesi olarak görürdü. O tekerlekleri gıcırdayan kağnılar, aslında Türk Milletinin çektiği acıların, milli mücadele döneminde sıktığı dişin gıcırtısıydı. Dünya askeri tarihinde sadece bizde var olan, yokluğun, çaresizliğin, icadı olan "Kağnı Komutanlığı" na vefa borcu hissediyordu. Kadınlarımız tarafından yönetilen, öküzler tarafından çekilen o iki tekerlekli ilkel kağnılar, emperyalizmin çelik gücüne karşı, demiryoluna karşı, motorlu araçlara karşı, kazanılan destansı zaferin sembolüdür.

Whatsapp Image 2024 05 22 At 12.37.39 (1)

Zamanında köyümüzde yüzlercesi bulunan işte o Kağnılardan sadece iki tanesini parça, bölük halde bularak toparlayıp Kültür Evimizde koruma altına alabildik. Biraz geç kalsak ya parçalanıp sobada yanacak ya da köye gelen hurdacılardan plastik bir leğenle değişilecekti. İyi ki çabuk davranmışız. Bugün milyonlar verseniz bir kağnı bulmak mümkün değildir.” Şeklinde konuştu.

KARASABANLAR DA KORUMA ALTINA ALINDI

Çiftçiliğin olmazsa olmazı olan karasabanlarda yerini modern pulluklara bıraktı. Hayvanların çektiği karasabanları artık görmek ve bulmak çok mümkün değil. Yeni neslin hemen hemen hiç bilmediği karasabanlardan birkaç tanesi Takmak Kültür Evinde sergilenmeye başladı. 

HABER MERKEZİ

Editör: Mevre Kaya