Konuya ilişkin açıklama yapan Takmak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Terziler ; “Cumhuriyetimizin 100 'üncü, Kurtuluşumuzun 101'inci Yıldönümü nedeniyle  3 Eylül 2023 Pazar günü Takmak S.Y.D. Derneği olarak köyümüzde geniş katılımlı etkinlikler yapmayı düşünüyoruz. 
Her yıl yapılan Kurtuluş Etkinlikleri programının yani sıra "KUVAYI MILLIYE " konulu panel ve kitap imza günü yapmayı planlıyoruz. Etkinliklerimize katılmak isteyen hemşeri ve konuklarımızın şimdiden ajandalarına not etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Panele konuşmacı olarak katılacak  konuklar şu şekilde; 
-  Nazım Kemal ÖĞÜTÇÜ (Orhan Kemal'in oğlu)
- Cengiz ÖKSÜZ (Yeni Köy enstitüleri Ist.Şub.Baş.)
- Mazlum VESEK (Araştırmacı gazeteci ve yazar.)
- Mehmet ÇAKIR  (Araştırmacı yazar.)
- Nail UYAR (Esme-Güney köylü yazar.)
- Turgut ÜZÜM Eşme-Elvanlar yazar.)

Programa ilişkin daha detaylı bilgi ilerleyen günlerde paylaşılacak.

Takmak Köyü Kurtuluş Savaşında önemli bir yere sahip. Atatürk ve silah arkadaşlarının altında konakladığı meşe ağacı, ilçe merkezi Eşmeye taşınmadan evvel ilçe merkezi olan Takmak Köyündedir. Kurtuluş Savaşı sırasında Uşak’ın düşman işgalinden kurtulması ile birlikte karargâh merkezi, Takmak’a taşınmış, Mustafa Kemal Paşa da Takmak’a gelerek savaşın sonraki kısmı ile ilgili önemli kararları burada vermiştir. Mustafa Kemal Paşa, “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir! İleri!” şeklindeki tarihi komutunu Takmakta vermiştir.  

Atatürk’ün yer aldığı resimdeki ağaç, meşe palamudu cinsi bir ağaç olup köylülerce ‘’ Gazi Dal’’ diye bilinir ve eski Uşak yolu üzerinde yer almaktadır.  Atatürk Ağacının bulunduğu tarla, sahibi tarafından hazineye bağışlanmıştır. Ağacın yıldırım düşmesi sebebiyle kurumaması için havuz yapılarak su doldurulduğu ve bir paratoner yerleştirildiği bilinmektedir. Takmak Köyünün kuzeyinde Bozlar yolu üzerinde, köye yaklaşık 1 km. mesafedeki Atatürk Ağacı 15.12.1988 tarih ve 691 sayılı karar ile tarihi sit alanı olarak tescil edilmiştir ve Takmak Şehitliğine 500-600 m. mesafededir.

-HABER/ ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Mevre Kaya