Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, ara tatil döneminin çocukların sağlık taramaları için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Çocukların bu dönemde sağlık kontrollerinin ilgili sağlık kuruluşları tarafından yaptırılmasını öneren Uzm. Dr. Kaya, “Birkaç günlük dinlenmeden sonra, çocuğun bir sağlık kuruluşunda demir eksikliği yönünden tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, okuldaki konsantrasyonu için çeşitli vitaminlerle ilgili tahliller yaptırılabilir.  Eğer enfeksiyon veya alerjik hastalıkları sık geçiriyorsa bu konuda da bir teste tabi tutulabilir” dedi.
Kaya, şöyle devam etti: “Çocukların sağlıkları için sağlık bakanlığının önerdiği tüm aşıları yaptırmak,(doğumdan itibaren 24 aylığa kadar olan zorunlu aşılar), bunların yanında özel aşılar (ishal ve menenjit), 4 yaştan sonra karma, kızamık-kızamıkçık-kabakulak, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, hib ve su çiçeği aşılarının tekrarlanması gerekir. Fakat çocuk sık enfeksiyon geçiriyor ve alerjik yapılı kronik bir hastalığı varsa grip aşısı mutlaka olmalıdır. Büyük bademcik problemlerinde, eğer bademcikler büyük ve yapısı bozulmuşsa enfeksiyona sebebiyet verebilir. Aynı şekilde geniz eti büyümüş ve yapısı bozulmuşsa yine sık enfeksiyona sebebiyet verebilir, uyku bozukluğuna ve duymada bozukluğa yol açabilir. Bunun sonucu da öğrenmede zorluğa sebep olup, akademik yönden ilerisi için problem oluşturabilir. Eğer ki bu tür sıkıntılar varsa bir kulak burun boğaz uzmanı ile temasa geçilmesinde fayda vardır.”
TABLETLERDEN UZAK DURMALARI GEREKİYOR
Kaya, “Çocuklarda göz muayenesinde, herhangi bir belirti olsun veya olmasın okul öncesi muhakkak göz muayenesi olmasında yarar vardır. Okulda tahtaya, kitaba ve deftere yakın bakıyorsa veya yazısında bozulma varsa göz doktoru muayenesi mutlaka olmalıdır. Ayrıca çocuklarda sürekli tablet kullanımı, öğrenme bozukluğu, algılama bozukluğu, dikkat ve konsantrasyon bozukluğuna sebebiyet verebilir. Gün içinde beslenmeye oldukça dikkat edilmesi gerekir. Evde aile olarak sağlıklı beslenmeye ne kadar dikkat edilirse, çocuklar da ebeveynlerini gözlemleyerek bir o kadar sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanır. Eğer ki evde anne veya baba hiç balık yemiyorsa veya o evde hiç balık pişmiyorsa o çocuktan da balık yemesi beklenemez. Çocuk evde sağlıklı besleniliyorsa ek takviyeye gerek yok, fakat düzgün ve düzenli beslenilmiyorsa ek takviye olarak, vitamin ve özellikle balık yağı takviyesi yapılabilir.”
 

Muhabir: HALİL ASLAN