Çocukların parklarda ve bahçelerde gönüllerince oynamanın keyfini yaşamaya başladığını belirten Kaya, temizliğe dikkat edilmemesi nedeniyle ishalin geliştiğini söyledi.
Kaya, şöyle konuştu: “Dışarıda daha fazla zaman geçirmeleri sonucu el, ağız ve yüzey temaslarının artmasının yanı sıra sıcak ortamda yiyecek ve içeceklerde bulunan bakterilerin çoğalması ishale yol açarak sağlıklarını tehdit edebiliyor. Çoğu ishal tablosu hafif geçiyor ve bir hafta içinde bağırsak düzeni normale dönüyor. Ancak özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishale kusmanın eşlik ettiği ve su içmesinin sağlanamadığı durumlarda vücutta oluşan sıvı kaybı hayatı tehdit edebilecek ciddi tablolar oluşturabiliyor.”
Kaya, ishalin en belirgin özelliklerinden biri iştahsızlık olsa da özellikle kusmanın da yaşandığı durumlarda vücutta sıvı kaybına daha fazla dikkat etmek gerektiğini belirtti. Kaya, şöyle konuştu: “İshal geliştiğinde yapılan en önemli hata, çocukların sıvı alımı yerine yemek yemelerine odaklanmaktır. Besin tüketimini arttırmaları için zorlanan çocukların kusma ve bulantı şikayetleri daha çok artmakta ve vücutta sıvı miktarının azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla ishal oluştuğunda çocuklar yemek yemeleri için zorlanmamalı ve mutlaka azar azar, sık sık su tüketmeleri sağlanmalıdır”.
“Çocuklarda normale göre dışkılama sayısında artış ve kıvamının cıvık/sulu olması durumu ishal olarak tanımlanıyor. Çeşitli virüs, bakteri ve parazit enfeksiyonlarının yol açtığı ishal ani gelişen akut ishal ve uzun süreli devam eden kronik ishal olarak ikiye ayrılıyor” diyen Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Akut ishal; genellikle bir enfeksiyöz etkenin besinler veya temas yoluyla bulaşması sonucu oluşuyor. En yaygın görülen, genellikle virüslerin sebep olduğu ve gastroenterit tablosu olarak adlandırılan bu durum ortalama 7-10 gün sürüyor. Kronik ishal ise 14 günden uzun sürüyor ve altta yatan enfeksiyon dışı nedenlerin de mutlaka araştırılması gerekiyor”.
Kaya, ishal durumunda yapılacakları da şöyle özetledi:
• Vücut temizliğine dikkat edin. Özellikle ellerinizi iyice sabunla yıkayın.
• Buharlaşma imkanı olduğu için tuvalet ayrılabilir. İmkan dahilinde bunu yapabilenler yararını görür.
• Bebeklerin bez atıklarını evin içinde tutmayın. Doğru bir şekilde paketleyerek çöpe atın.
• Az ve sık su için.
• İshal olan bebekse eğer anne sütü verin.
• Yağlı ve bakkal işi olarak bilinen şekerli besinlerden uzak durun.