Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, suçiçeği hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Hüseyin Kaya, “Suçiçeği, herpes virüs ailesinden varicella zoster ismindeki virüs tarafından çoğunlukla çocuklarda görülen ve içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde döküntülerle kendini belli eden bulaşıcı bir hastalıktır. Suçiçeği virüsü temel olarak suçiçeği ve zona olmak üzere iki farklı hastalığa sebebiyet verir. Her iki hastalık genellikle çocuklarda görülmekle birlikte yaşlılarda da tehlikeli enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Suçiçeği hastalığında virüsün vücuda alınmasından sonra başlayan 2-3 haftalık bir kuluçka süresi vardır. Kuluçka süresinin ardından halsizlik, bitkinlik, ateş ve içi sıvı dolu döküntüler ile kendini belli eder. Ateş ilk birkaç gün hafif seyreder. Genellikle yüz ve boyun çevresinde görülen döküntüler aşırı derecede kaşıntıya neden olur. Bu da çocukların bu vezikülleri ister istemez patlatmasına ve kalıcı izler bırakacak yaralar oluşmasına yol açar. Döküntüler yaklaşık bir hafta süre ile vücutta varlığını sürdürür. Döküntülerin olduğu dönemde virüs yoğun miktarda çevreye saçılır. Hastalığın yayılmasını önlemek için çocukların bu dönemde sosyal ortamlardan izole tutulmasında fayda vardır” dedi.
“Suçiçeği neden olur?” sorusuna yanıt veren Kaya, şöyle devam etti: “Suçiçeği viral bir enfeksiyondur ve dolayısıyla solunum yoluyla veya gözlerden vücuda giren virüs tarafından sağlıklı kişilere bulaştırılır. Suçiçeği nedenleri içerisinde en önemlisi etrafta virüsü saçan bir taşıyıcının varlığıdır. Etkenin saçılması en çok içi su dolu döküntülerin çıktığı dönemde olur. Toplu şekilde bulunulan okul gibi ortamlarda salgın şeklinde görülebilir. Özellikle çocuklarda hastalık süresince sosyal ortamlarda bulunmamak bu açıdan önemlidir. Hastalık erişkinlerde nadirdir ve görülmesinin en önemli nedeni altta yatan bağışıklık baskılayıcı faktörlerdir. Suçiçeği hastalığı viral olduğu için antibiyotik tedavisi sonuç vermez. Ancak erişkin bireylerde görülen enfeksiyonlar şiddetli geçtiği için sekonder bir bakteriyel enfeksiyon riskini minimuma düşürmek amacıyla antibiyotik kullanımı düşünülebilir. Virüs kaynaklı olmasından dolayı suçiçeği tedavisi belirtilere yönelik olarak planlanır. Döküntülerin kaşıntısını azaltmak amacıyla ılık-soğuk duş almak faydalı olacaktır. Bunun dışında antialerjik ilaç kullanımı da kaşıntıyı azalttığı için tercih edilmektedir. İlk günlerde meydana gelen ateş için çeşitli ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Hastanın serin bir yerde tutulması kaşıntıyı azaltmak için etkilidir; çünkü sıcak hava ve ter kaşıntıyı arttırır. Çocukta bağışıklık sistemini baskılayıcı bir hastalık varsa tedavide normalde gerekli olmayan antiviral ilaçlar kullanılabilir.”
Uşak BTM’den Kaya, suçiçeği hastalığı hakkında bilgi verdi
Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, suçiçeği hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Hüseyin Kaya, “Hastalığın yayılmasını önlemek için çocukların bu dönemde sosyal ortamlardan izole tutulmasında fayda vardır” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir