Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, “İster akademik olsun ister idari olsun, çalışanların işlerinden memnuniyetleri ya da memnuniyetsizlikleri, eğitimin niteliğini, dolayısıyla ülkenin geleceğini ilgilendirmektedir. Personelin umutsuzluğa kapılmalarını önlemek ve onlardan kaliteli hizmet almak için, iyi bir çalışma ortamı ve iyi imkânlar sunulmalıdır. Sorumluluk sahibi herkes, sorunlara çözüm üretme, beklentileri karşılama gayretinde olmalıdır” dedi.
“Yükseköğretim kurumlarında görev yapan idari personeli ve dolayısıyla çalıştıkları kurumu da etkileyen ve birçok sıkıntının, problemin kaynağı olan naklen geçiş hakkı sorunu en kısa zamanda çözüme kavuşturulmalıdır” diyen Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, şöyle dedi:
“Rektörlük, fakülte, enstitü, genel sekreterlik/daire başkanlıklarında görev yapan idari personel, eş ve çocukları, bakmakla yükümlü oldukları ana-babaları, eğitim-sağlık gibi mazeretleri nedeniyle çalıştıkları kurum ve/veya şehirden bir başka kuruma gitmek ve bunun için de naklen geçiş başvurusunda bulunmak zorunda kalabilmektedir. İdare, bu konudaki talepleri sadece aynı ünvan ve görevde bulunanlara becayiş hakkı sunarak değil, farklı ünvanlarda dahi olsa, asgari kriter ve hizmet şartlarını tespit ederek, idari personelin bir kurumdan diğerine geçişine imkân verecek daha kapsamlı bir çalışmayı hayata geçirmelidir. Bu takdirde kangrene dönüşen bir yaraya neşter vurulmuş olacak, yıllardır konuşulan bir soruna çözüm bulunmuş olacaktır.”
Kara, şöyle devam etti: “6 ve 7. Dönem Toplu Sözleşme’de çözüm üretmek için çalışma yapılması kararı aldığımız “Üniversite idari personelinin kurumlar arası yer değişikliği” yapabilmesi ve mazeretleri nedeniyle bir araya gelemeyen, aile bütünlüğü parçalanmış çalışanların sorunlarına çözüm bulunması yönündeki çabalarımız, girişimlerimiz, ısrarımız sonucunda, sorun kurumlar tarafından göz ardı edilme noktasından çözüm için Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışma yürütülmesi noktasına gelmiş durumdadır. “Üniversite idari personelinin yer değişikliği” sorununun, bürokrasi basamaklarında çalışma konusu edilmesi aşamasının ivedilikle tamamlanarak somut bir düzenleme yapılması suretiyle nihai çözüme kavuşturulması elzemdir. Üniversite idari personelinin yaşadığı mağduriyetin sona erdirilmesi, çalışma barışının tesis edilmesi ve adaletin sağlanması amacıyla Cumhurbaşkanlığınca gerekli çalışmalar ivedilikle tamamlanarak, yer değişikliği hakkı artık hayata geçirilmelidir. Beklentileri karşılamayan, mağduriyetleri gidermeyen düzenlemelerin çözümsüzlüğün bir başka boyutu olduğu görülmeli; üniversite idari personelinin yer değişikliği hakkı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Personel Prensipler Genel Müdürlüğü’nce becayiş gibi dar ve işlevsiz kısıtlamalara tabi kılınmadan 2547 sayılı Kanun’un YÖK Başkanlığı’na verdiği yetki çerçevesinde tesis edilmelidir.” 

Muhabir: RAMAZAN GÜNER