Genel

Uşak Eğitim İş: Kız çocuklarının sesinin gür çıkması için mücadelemiz sürecek

Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Bülent Gün, kız çocuklarının eşit eğitim hakkına değindi. Gün, “Eşit, laik ve bilimsel bir eğitim sistemi, kız çocuklarının geleceğe umutla bakabilmesinin ve toplumun yararına katkıda bulunmasının tek yoludur. Eğitim hakları ihlal edilen her kız çocuğunun yanındayız ve onların sesini daha gür çıkarmak için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Abone Ol

Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Bülent Gün, Dünya Kız Çocukları günü için bir açıklama yaptı. Sendikasının kız çocuklarının eğitimleri hakkında gerekli çalışmaları yaptığını ifade eden Bülent Gün, “Dünyanın her yerinde kız çocuklarının hakları, eşitliği ve geleceğe umutla bakabilmeleri için verdikleri mücadelenin sembolü olan bugün, maalesef Türkiye'de de çocuk hakları ihlallerinin derin izleriyle kutlanıyor. Kız çocuklarının eğitim hakkına erişimi, onların geleceği ve toplumun yarını için hayati bir konu iken, ülkemizde yaşanan ekonomik ve toplumsal sorunlar bu hakkın ihlal edilmesine neden oluyor” dedi.

“Kız çocukları, eğitim haklarından mahrum bırakıldıklarında sadece bireysel değil, toplumsal bir kayıp da yaşanıyor” diyen Bülent Gün, şöyle konuştu: “Ne yazık ki Türkiye’de hâlâ çocuk işçiliği, erken yaşta evlilik, yoksulluk, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi nedenlerle binlerce kız çocuğu okullarından uzaklaştırılıyor. TÜİK verilerine göre 2023 yılında evlendirilen/evlenen kız çocuk sayısı 10.471 olurken, ilkokul-ortaöğretim süresince kız çocuklarının eğitimde kalma süresi 2022 yılına göre azalmış, yoksulluk ve sosyal dışlanma riski ile karşı karşıya olan çocukların oranı %40,1’e, kız çocuklarının ucuz işçi olarak istihdam edilme oranı ise %8,6’dan %9,9’a çıkmıştır. Özellikle kırsal bölgelerde, eğitime erişimde yaşanan ciddi sorunlar, devletin sorumluluğunu yerine getirmediğinin bir göstergesidir. Kız çocuklarının eğitim hayatına eşit bir şekilde katılmalarını sağlayacak politikalar hâlâ yeterince güçlü ve etkili değil”.

Bülent Gün, “Eğitim, kız çocuklarının kendilerine ve geleceklerine sahip çıkmaları için bir köprü işlevi görür. Ancak ülkemizde bu köprü, ekonomik kriz, eğitimin ticarileşmesi, dini vakıfların okullarda artan etkisi ve laik eğitim anlayışının erozyona uğraması gibi nedenlerle ciddi şekilde zarar görmektedir. Bu noktada, devletin kız çocuklarına yönelik eğitim politikalarının güçlendirilmesi ve her çocuğun eşit eğitim hakkına sahip olması için acil adımlar atılması şarttır. Unutulmamalıdır ki, bir toplumun medeniyet seviyesini belirleyen en önemli kriter, o toplumun kız çocuklarına sunduğu eğitim olanaklarıdır. Biz Eğitim-İş olarak, kız çocuklarının eğitim haklarına erişimini savunmakta kararlıyız. Eşit, laik ve bilimsel bir eğitim sistemi, kız çocuklarının geleceğe umutla bakabilmesinin ve toplumun yararına katkıda bulunmasının tek yoludur. Eğitim hakları ihlal edilen her kız çocuğunun yanındayız ve onların sesini daha gür çıkarmak için mücadelemize devam edeceğiz. Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle, kız çocuklarının haklarına sahip çıkmak için hep birlikte sorumluluk almalıyız. Eğitim, her çocuğun hakkıdır ve bu hak asla engellenmemelidir” ifadesini kullandı.