Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, Köy Enstitülerinin 83 yıl önce kurulduğunu ve kendi döneminde çağdaş bir eğitim ve öğretim hamlesi ortaya koyduğunu belirtti. Uşak’ta da o dönemde köy enstitülerinin bir çok vatandaşa eğitim imkanı tanıdığını belirten Uzun, “17 Nisan 1940 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan, Cumhuriyet'in aydınlanma devrimlerinin en önemli hamlelerinden biri olan Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 83. yıldönümünü kutluyoruz.
Osmanlı dönemindeki azınlık okulları ile cinsiyet ayrımına ve dini öğretilerin yoğunluk farkına dayanan medrese-mektep ikilemi arasına sıkışmış eğitim sistemi, Cumhuriyet ile beraber yıkılmış ve yerine çağdaş öğrenme tekniklerinin dikkate alındığı; sorgulayan, deneyimleyerek kavrayan nesiller yetiştirmeye dayalı olan Cumhuriyet Eğitim Sistemi kurulmuştur. Köy Enstitüleri, işte bu büyük eğitim hamlesinin en büyük meyvesi olmuştur” ifadelerini kullandı.
Köy enstitülerinin köy çocukları ve köylerine dönmüş her yurttaşı kapsadığını belirten Uzun, bu eğitim kurumları sayesinde köylerde yaşamın daha canlı ve hareketli olduğunu ve aile ekonomilerinin bu döneme göre daha güçlü olduğunu kaydetti. Uzun, “Enstitüler sayesinde iyi eğitimden geçmiş köy çocukları, köylerine dönmüş ve bilgiyi anlaşılır şekilde dokunduğu her yurttaşa yaymışlardır. Enstitünün mezunları, köy köy gezmekten imtina etmemiş, köylü-çiftçi ile aydınlar el ele vererek bilgiyi yayar, büyütür hale gelmiştir. Türkiye’de yazın ve düşün yaşamına yön veren aydınlarımızın çoğu Köy Enstitüleri veya onların devamı olan öğretmen okullarından mezun olmuşlardır. Ancak bu yüksek dinamizm ve Cumhuriyetçi kadronun kazandırdığı ivme gerici ve tutucu egemen güçlerden tepkiler almaya başlamıştı. Ülkenin toplumsallaşma sürecini kolaylaştırmak için gerçekleştirilen Köy Enstitüleri girişimi, kazandığı onca olumlu sonuca karşın dinsel değerlerin çöküşüne neden olduğu gerekçesiyle tamamlanamadı. Önce bilinçli olarak içi boşaltılan ve yozlaştırılan Köy Enstitüleri kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı” dedi.
UŞAK EĞİTİM İŞ’E YENİ KATILIMLAR OLDU
Öte yandan Uzun, Eğitim İş Uşak Şubesine son 1 haftada 27 yeni üyenin katıldığını belirtti. Uzun, “13 Nisan ve 14 Nisan tarihlerinde de sendikamıza yeni katılımlar oldu. Uşak Merkez’den İhsan Yeşildere, Serdar Şahin, Konca Bıyıklı, Selçuk Şahin, Sultan Karakoç, Ceren Keskin Hazıroğlu, Tuncer Tiryakioğlu, Hülya Arık, Banaz’dan Mehmet Şimşek, Yaprak Yıldız Kırhan, Sibel Yılmaz, Nurhan Eren, İsmail Kıyak, Şefika Demir, Yüksel Işık, Ayşenur Nayır, Kamil Bodur, Gülşah Kunan, Hatice Demirhan, Halil Atak, Ahmet Örkmez, Sivaslı’dan Çilem Tekin, Mehtap Baysal, Dudu Fulya Bulut, Ulubey’den Hatice Kozak ve Uşak Üniversitesinden Halil Çuhadar ve Ali Ulutürk’ün yer aldığı yeni üyelerimiz sendikamıza katıldı. Yeni üyelerimizin kayıtlarında emeği olan ilçe ve okul temsilcilerimize teşekkür ediyoruz” dedi. -Duygu Bekmezci