Gergedan gribine sebep olan vürüsler vücuda girdikten 2 gün sonra belirtiler gösterir. Rhinovirüsler, soğuk algınlığı virüsü olarak kabul edilselerde  üst solunum yolunda ortaya çıkan çeşitli hastalıklara da sebep olabileceği gibi çoğunlukla burun ve genizde enfeksiyona yol açan rhinovirüs, yeni bir hastalık değildir. Soğuk algınlığı ve nezle virüsü olarak kabul edilen rhinovirüs; eğer  ikincil bir bakteriyel enfeksiyona yol açar ise sinüzit, zatürre, orta kulak iltihabı ve benzeri hastalıkların ortaya çıkması mümkündür.

Çoğu kişide kış aylarında görülmeye başlayan solunum yolu enfeksiyonlarına rhinovirüs neden olur. Bu virüs geniz ve burun enfeksiyonu haricinde kişide kırgınlık, eklem ağrısı, yüksek ateş ve baş ağrısına da sebep olur.

Gergedan gribinin bulaşma şekli soğuk algınlığı ve gripten çok farklı değildir. Hastanın dokunduğu yüzeylere temas edilmesi, hasta ile kapalı alanda aynı havanın solunması gibi durumlarda hastalığın bulaşması yüksek ihtimaldir. Hastalığın vücuda girişi çoğunlukla burundan olsa da göz ve ağız yoluyla da bulaşması mümkün. 

Belirtileri;

Soğuk algılığı ile benzer belirtiler gösteren gergedan gribinin asıl tehlikeli kısmı tedaviye geç kalınırsa ciddi problemlere yol açabilmesidir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıklara zemin hazırlayan gergedan gribinin belirtileri şu şekilde;

  1. Boğaz ağrısı
  2. Burun akıntısı
  3. Öksürük
  4. Burun tıkanıklığı
  5. Baş ağrısı
  6. Kas ağrıları
  7. Yüksek ateş
  8. Halsizlik

Tedavisi;

Gergedan gribinin henüz belirlenmiş bir tedavisi bulunmamakla beraber yüksek ateş için; doktorun yazdığı ilaçlar ile ateş düşürülebilir.  Doktorun yazmış olduğu soğuk algınlığı ilaçları ise gribi tamamen geçirmese bile belirtileri hafifletir. En önemli unsur ise bol sıvı tüketimi ile beraber dinlenmektir. Çoğu durumda doktorun yazdığı antibiyotiklerin enfeksyon karşısında etkisi olmasada; enfeksiyon vücuttan atılana kadar belirtilere dikkat edilmelidir. Hastalığın geçmemesi ve ciddi semptomlar ortaya çıkması halinde tıbbi yardıma başvurmanız mühimdir.

Gergedan Gribinden Nasıl Korunuruz?

Gergedan gribinden korunmanın başında elleri sıkça ve etkili bir şekilde yıkamak gelir. Rhinovirüs insan bedeninin dışında 3 saate kadar yaşayabilir. Hastalığın bulaştığı kişilerin bulundukları ortamı dezenfekte etmesi, hastalığın başkalarına bulaşmasını önlemek için alınabilecek etkili bir tedbirdir. Hastaların sigara ve alkolden uzak durması ve bulundukları ortamın ısısına dikkat etmesi de mühimdir. Rhinovirüsün bulaşmasını önlemenin bir diğer yolu ise yakın temastan kaçınmaktır. 

Rhinovirüs yani gergedan gribi, soğuk algınlığı ve gripten çok farklı değildir. Hastalığın bulaşmasını önlemek için gripten korunma yollarına da başvurabilirsiniz. Eğer gergedan gribinden şikayetçi kişi siz iseniz kullandığınız kağıt mendilleri kullandıktan sonra etrafa temas etmesine izin vermeden çöpe atmalısınız. Hastalığı kapmamak için dışarıdaki yüzeylere temas ettikten sonra ellerinizi ağzınıza ve yüzünüze götürmemeye özen gösteriniz. Yüzünüze temas etmeden önce ellerinizi iyice yıkadığınıza emin olun; bu sayede hastalığı kapma riskiniz azalacaktır. Hastalığınızın ilerlemesi durumunda doktor desteğine başvurmayı aksatmayın. - HABER MERKEZİ

Editör: Mevre Kaya