Sağlık

Uşak Göz’den Erol Uysal: Aşırı ekrana bakmak gözleri kurutuyor

Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, yaz döneminde sık görülen göz kuruluğunun çözümü için önerilerde bulundu. Uysal, aşırı ekrana bakmanın da göz kuruluğunu tetikleyen bir unsur olduğunu kaydetti.

Abone Ol

Uşak Göz Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erol Uysal, göz kuruluğuna karşı uyarıda bulundu. Uşak Göz Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erol Uysal, göz kuruluğunun mutlaka ciddiye alınması ve bazı basit ama etkili önlemlerle sonuç alınamazsa doktora başvurulması gerektiğini ifade etti.  Göz kuruluğuna karşı alınması gereken 3 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulunan Uşak Göz Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erol Uysal, “Gözlerimizin sağlığı için vazgeçilmez bir unsur olan gözyaşı sadece duygusal durumumuzu ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda gözlerimizi nemlendiriyor, besliyor ve koruyor. Gözün ön yüzeyini kaplayan ince bir film tabakası oluşturan gözyaşı, gözün pürüzsüz ve net görmesini sağladığı gibi ayrıca gözlerimizi mikroorganizmalardan da koruyor. Gözyaşı üretiminin yetersiz olması veya gözyaşının hızlı buharlaşması sonucu ‘göz kuruluğu’ ortaya çıkarak gözlerde rahatsızlık ve görme problemlerine yol açıyor” dedi.
Uysal, şöyle devam etti: “Basit bir rahatsızlık gibi görünse de, tedavi edilmeyen göz kuruluğu görme kalitesinin düşmesine, göz enfeksiyonlarına, kornea hasarına ve hatta ciddi görme kayıplarına zemin hazırlıyor. Ayrıca günlük aktiviteleri, iş performansını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Yaz aylarında; artan sıcaklık ve düşük nem gözyaşının hızlı buharlaşmasına neden oluyor. Güneş ışınları ve rüzgar gözleri tahriş ederek gözyaşı film tabakasını bozuyor. Klima kullanımı, havuz ve deniz suyu ile alerjiler de gözyaşı kuruluğunun çok daha fazla yaşanmasına yol açıyor”. 
Göz kuruluğuna karşı tavsiyelerde bulunan Uysal, şöyle dedi: “Kaliteli güneş gözlüğü kullanılmalı. Ultraviyole ışınlarından korumalı, geniş çerçeveli gözlükler tercih edilmeli.  Yeterli sıvı tüketilmeli. Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Hekim önerisiyle yapay gözyaşı damlası kullanılmalı. Özellikle dışarıda uzun süre kalındığında gözleri nemlendirmek için uygulanmalı.  Ekranda sık kalmak da göz kuruluğuna yol açıyor. Bununla birlikte gözleri ovuşturmak, uzun süre kontakt lens kullanmak, sigara dumanı ve kirli hava ortamlarına maruz kalmak, aşırı alkol ve kafein tüketmek mutlaka kaçınılması gerekenlerin başında yer alıyor. Temel tedavi yaklaşımları suni gözyaşı damlaları ve jeller, gözyaşı kanallarının tıkanması (punktum tıkaçları), Omega-3 takviyesi, çevresel faktörlerin düzenlenmesi (nem oranı, hava akımı vb.), ileri vakalarda anti-inflamatuar ilaçlar veya özel kontakt lensleri kapsamaktadır.”
HABER MERKEZİ