Sağlık

Uşak Göz’den Opr. Dr. Uysal, lens kullanan öğrencileri uyardı

Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Erol Uysal, okullarda lens kullanan öğrencileri uyardı. Uysal, “Lensleri çıkarırken, takarken ya da temizlerken, lenslere dokunmadan önce eller yıkanmalı. Aksi takdirde ellerde bulunan bakterilerle mikroplar lenslere geçebilir” dedi.

Abone Ol

Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Erol Uysal, okullarda lens kullanan öğrencileri uyardı. Bazı öğrencilerin estetik ve diğer kaygılardan dolayı gözlük takmak istemediğini ve bunun yerine lens kullandığını aktaran Erol Uysal, özellikle hijyen konusuna dikkat edilmesini istedi. Gözlerin dinlendirilmesinin de önemine değinen Uysal, "Öğrenciler, gözlerinin dinlenmesi için lenslerini günlük olarak belirli sürelerle çıkarmalı ve gözlük kullanarak gözlerini dinlendirmelidir” dedi. Uysal, “Lensler, her kullanım sonrası uygun lens solüsyonu ile temizlenmeli ve özel lens kutusunda muhafaza edilmelidir. Özellikle büyüme çağındaki öğrencilerde göz numaraları hızla değişebilir. Bu nedenle, öğrencilerin yılda en az bir kez göz doktoruna görünmeleri gerekmektedir" diye konuştu.
Uysal, lens kullanımındaki hijyen kurallarını da şöyle ifade etti:
“Lensleri çıkarırken, takarken ya da temizlerken, lenslere dokunmadan önce eller yıkanmalı. Aksi takdirde ellerde bulunan bakterilerle mikroplar lenslere geçebilir. Dokunmadan önce ellerdeki sabun artıklarının tamamen durulanmış olması gerekir. Parfüm içermeyen anti-bakteriyel sıvı sabunlar, kirlenmesi daha kolay olan kalıp sabunlara tercih edilmeli. Havlu liflerinin lense bulaşmasını önlemek için lif bırakmayan bir havlu kullanılmalı. Solüsyon doldurulan lens kutuları düzenli olarak temizlenmeli. Temizleme solüsyonları ve lens kutuları doktor tarafından belirtilen sıklıklarla değiştirilmeli. Solüsyon şişelerinin ağızlarına şişe açıkken dokunulmamalı. Kullandıktan sonra şişenin ağzı hemen kapatılmalı. Solüsyonun son kullanma tarihi kontrol edilmeli, tarihi geçmiş solüsyonlar kesinlikle kullanılmamalı. Lens göze her takıldığında kutusundaki solüsyon boşaltılmalı, mikroplardan arındırıcı solüsyon ile durulanmalı ve kurumaya bırakılmalı. Kutunun kuru olması önemli; çünkü mikroplar kuru ortam koşullarında çoğalamazlar. Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı. Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli.”