Konuyla ilgili bilgi veren Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, “Diyabet birçok göz hastalığına neden olabiliyor. Ancak bunların arasında retinada meydana gelen bir hasar sonucu oluşan diyabetik retinopati ciddi sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Maalesef ki bu hastalık görme kaybına yol açan nedenlerin başında geliyor. Hızla artan diyabet sorunu, diyabetik retinopati rahatsızlığına sahip hasta sayısını da artırıyor. Diyabetin multisistem hasarlara zemin hazırlayan önemli bir hastalık olduğu ve vücuttaki pek çok fonksiyona zarar verebileceği unutulmamalı. Hastaların bilinçli yaşam alışkanlıkları oluşturmaları hayati önem taşıyor” dedi. 
Hastalık sinsi ilerlediği için düzenli kontrol şart
Diyabete bağılı komplikasyonların hastalık iyice ilerleyene kadar neredeyse hiç belirti göstermediğini veya hastanın dikkatini çekmeyecek minimal şikayetlere sebep olduğunu belirten Erol Uysal, “Dolayısıyla diyabetik hastaların dahili, endokrin ve göz takiplerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Buradaki kritik amaç retinopati gelişmeden veya hastalığı erken fazlarda yakalamak ve süreci bütüncül olarak yönetmektir” diye konuştu.
Erol Uysal, “Diyabetik retinopati iki evreden oluşuyor. Birinci evrede, retinada küçük damar genişlemeleri (mikroanevrizma) ve bozulmaları, noktasal ve yüzeyel küçük kanamalar, sıvı birikmesi (ödem) görülüyor. Bu evrede görme hafif ve orta derecede azalıyor. Bu hastalar en az altı ay aralıklarla takip edilerek, gerekli durumlarda lazer veya göz içi ilaç enjeksiyonları uygulanarak tedavi ediliyor. Diyabetik retinopatinin ikinci evresinde, retinada damar büyümeleri ve çekilmeleri, göz içine kanamalar meydana gelir. Bu evrede görme ileri derecede azaldığı ve hastada kısmi körlükler oluştuğu için hastalara göz arkası ameliyatı (vitrektomi) yapılması gerekiyor” dedi.
Göz merceğinin bulanıklaşması ve görme netliğinin azalması olarak tanımlanabilecek kataraktın da diyabetin gözde yarattığı sorunlardan birini oluşturduğunu belirten Uysal, “Altta yatan neden kesin olarak bilinmemekle birlikte diyabetli hastalarda katarakt gelişme riskinin yüzde 60 oranında daha fazla. Ama iyi kan şekeri kontrolü hem bu riski azaltıyor, hem de kataraktın ilerlemesini yavaşlatıyor” diye konuştu.
 
Düzenli olarak göz kontrollerinin yapılmasını öneren Erol Uysal, "Yılda en az bir kez diyabete bağlı göz hastalıkları konusunda uzman bir hekim tarafından göz muayenesinden geçmek, kan şekerini kontrol altında tutmak, kan basıncı ve kolesterol seviyelerinizi normale getirilmesi, sigara kullanılıyorsa sigaranın bırakılması ve düzenli egzersiz yapılması gibi önlemlerle diyabetin neden olacağı hastalıklar önlenebilir” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

Editör: Halil Aslan