Uşak Göz Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erol Uysal, “Göz doktoruna danışılmadan kontakt lens kullanımına başlanmamalı. Doğru lens ölçülerinin yanı sıra gözde lens kullanımına engel bir durum ya da lensten önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığın olup olmadığının belirlenmesi önemli. Göz yapısının uygunluğunun yanı sıra, gözlük ihtiyacına eşlik eden veya potansiyel göz hastalıkları riskleri kontrol edilmeli. Bu nedenle lens kullanımından önce doktor muayenesi çok önemli. Lens kullanma eğitiminin alınması kıymetli. Lensler dikkatli ve özenli kullanıldığında yaşam kalitesini önemli ölçüde artırır. Lensleri, el hijyenine ve genel hijyen kurallarına uyarak kullanmak çok önemli. Lensi takıp çıkarırken lensin formuna ve yönüne dikkat edilmeli” dedi.

Uysal, “Kontakt lensler genel olarak iki kategoriye ayrılır. Yeni geliştirilen yumuşak kontakt lensler hipermetrop, miyop, astigmat, presbiyop (yakın okuma zorluğu) gibi her türlü görme bozukluğunu düzeltebilmektedir. Ayrıca göz rengini değiştirmek isteyenler için kozmetik amaçlı (görme bozukluğu olmayanlar için) veya görme bozukluğunu da düzelten renkli yumuşak lensler de mevcuttur. Yumuşak lensin kullanıldığı her türlü göz bozukluğunda kullanılır. Özellikle yüksek ve düzensiz astigmatı olan kişilerde, keratokonus adı verilen düzensiz kornea yapısı nedeni ile görüşü gözlükle iyi olmayan kişilerde kullanılır. Göz doktorunun muayenesi sonucu gözün kontakt lens kullanmaya uygun olup olmadığı, hangi özelliklere sahip lensin uygun olduğunun tespiti (lens çapı, gücü, kullanım süresi, vb.) yapılmalıdır” dedi.
Uysal, kontakt lens konusunda şu uyarıları da yaptı:
“Kontakt lenslerin, lens kutusu da dahil lens bakım ürünlerinin doğru kullanılması ve bakımı için göz doktorunuzun tavsiyelerine uymanız esastır. Kontakt lensler veya lens bakım ürünleri ile ilgili sorunlar gözünüze ciddi zararlar verebilir. Geceleri de lens takan günlük lens kullanıcıları ve lenslerini sadece gündüzleri takan uzun süreli lens kullanıcıları karşılaştırma dışında tutulduğunda uzun süreli kullanıcılar arasındaki risk, günlük kullanıcılar arasındakinden 10 ila 15 kez daha büyüktür. Kontakt lenslerinizi takarkenve çıkarırken hijyen kurallarına mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Başkasının lenslerinizi takmasına izin vermeyin. Lenslerin paylaşılması göz enfeksiyonlarının oluşma olasılığını arttırır. Lensleriniz veya lens kutunuz için musluk suyu kullanmayın. Lenslerin takılı olmaması gereken bir zamanda mecburen takmamak için her zaman yanınızda gözlük bulundurun. Yüzme ve diğer su sporları esnasında Kontakt lens bakımı için doktorunuza danışın. Yüzme vb. faaliyetler esnasındaki suyun Kontakt lenslerinizle teması mikroorganizma bulaşmasına bağlı göz enfeksiyonu riskini arttırabilir.”

Muhabir: HALİL ASLAN