Genel

Uşak, her gün 2 bin 700 ton atığı dönüştürüp doğayı koruyor

Uşak’ta bulunan 2 organize sanayi bölgesinde her gün 2 bin 700 ton tekstil atığı doğaya atılmak yerine ekonomiye geri kazandırılıyor. Atıklardan kalan ve son olarak hiçbir kullanım değeri olmayan atıklar da, yakma tesisinde yanarak elektriğe dönüşüyor. Yeşil OSB hedefi bulunan Uşak’ın atık su arıtma tesislerine de daha fazla yatırım yapması gerekiyor.

Abone Ol

Uşak’ta büyük bir önem taşıyan geri dönüşüm sektörü, kent ve çevre için büyük bir önem taşıyor. Günlük ortalama 2 bin 700 ton tekstil ve plastik atıklar, her gün kamyonlarla Uşak’a geliyor ve buradaki tesislerde işlenerek, elyaf ve ipliğe dönüşüyor. Yıllık 950 bin ton hammaddenin geri dönüşümüyle, önceleri sıfır ekonomik değer taşıyan ve doğaya bırakılmak zorunda kalan atıklar, ekonomik döngünün içine giriyor. Uşak Tekstil ve Deri Karma OSB’de faaliyet gösteren tesislerde devam eden üretim, pamuk üretimi için kullanılacak olan ve ülkemizdeki su kaynaklarını tasarruf ediyor. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı hesaplamalara göre Türkiye’deki suyun yüzde 8,2’si bu yolla tasarruf edilirken, ekili alanlar ve su kaynakları diğer ürünler için elverişli hale geliyor. 


ATIĞIN ATIĞI ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜYOR


Uşak’taki geri dönüşüm firmalarının ekonomik bir değere dönüştürdüğü tekstil atıkları ve kırpıntılardan çıkan ve son atık olarak bilinen atıklar da, Uşak Tekstil OSB’deki katı atık yakma tesisinde yakılıyor. Bu yolla elektrik elde edilirken, doğaya zarar verecek unsurların da önüne geçiliyor. Tekstil atıklarının bertarafında iyi bir noktada bulunan Uşak’ın önümüzdeki günlerde evsel ve sanayi tesislerinin atık su arıtma tesislerine yatırım yapması bekleniyor. 


UŞAK’TA YEŞİL OSB HEDEFİ VAR


Öte yandan Uşak’ta Yeşil OSB hedefleri de bulunuyor. Yeşil OSB hedeflerinin tutturulması için çevreye yatırım ve yenilenebilir enerji kaynakları önem az ediyor. Yeşil OSB’yle ilgili daha önce bir projeksiyon ortaya koyan kentte, karbon ayak izi ve kuraklıkla mücadeleye dair bir dizi plan ve proje hazırlandı. Yeşil OSB’ye dönüşümün şart olduğunu belirten yetkililer, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı duyurmasından sonra; döngüsel ekonomi, sürdürebilirlik, karbon Ayak İzi, su Ayak İzi, kuraklık ve  Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri’nin daha fazla gündemlerde yer almaya, işletmelerin vizyonlarında görünmeye, ülkelerin makro stratejilerine girmeye başladığını belirtti. Öte yandan Yeşil OSB’ye geçen kentler, ilerleyen günlerde ihracatta daha avantajlı bir konuma gelecek. -HABER/ZÜLAL KARADEDELİ