Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) yönetimi, Uşak’ta faaliyet gösteren akaryakıt istasyonu sahiplerini ağırladı. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ve Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası işbirliği ile Akaryakıt Sektörü İstişare Toplantısı UTSO’da gerçekleştirdi. 

Whatsapp Image 2024 10 22 At 10.58.56
Toplantıya, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Genel Başkanı İmran Okumuş online olarak katılım sağlarken, UTSO Yönetim Kurulu Üyesi Melih Akman, Kamil Karahan, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Ege Bölge Başkanı Mert Aslan, Genel Başkan Yardımcısı Coşkun Turcan, Genel Başkan Baş Danışmanı Kemal Bulug, Genel Merkez Disiplin Kurulu Raportörü Onur Yaman ve Ege Bölge Koordinatörü Ayfer Yıldız toplantıda hazır bulundu. 
Akaryakıt sektörü temsilcilerin katıldığı toplantıda, meslek komitesi üyelerinin görüş ve önerilerini dile getirmesi ve sektör temsilcilerinin sorun tespitleri ve çözüm önerilerini aktarmasıyla son buldu.
PÜİS hakkında bilgi veren Genel Başkan İmran Okumuş, sektörün yaşadığı sorunlarla ilgili de genel bir sunum yaptı.

Whatsapp Image 2024 10 22 At 10.58.56 (1)

Okumuş, şu ifadeleri kullandı: “Otogaz satışı da tıpkı motorin ve benzin gibi akaryakıt istasyonlarının ana faaliyet alanlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle 1.1.2005 tarihinden önce faaliyette bulunan akaryakıt istasyonları için, otogaz satışı müktesep bir hak olarak görülmeli ve hak sahiplerine bir an önce hakları iade edilmeli. Yaptığımız yatırıma, aldığımız risklere karşın, oldukça düşük kar marjlarıyla çalışıyoruz. Sağlıklı bir ticaret yapabilmemiz için, kar marjlarımız daha makul bir seviyeye çıkarılmalı ve diğer sektörlerde olduğu gibi, serbest ticaret hakları sektörümüze de tanınmalı. Dağıtıcı ve bayilerin kar payları her yıl enflasyon oranında artırılmalı. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma yükümlülüğünü destekliyoruz. Ancak bayiye ilave bir maliyet oluşmasını istemiyoruz. O nedenle mevcut yazarkasaların, sisteme entegrasyonunu sağlanmalı, elle plaka girişi yasaklanmalı. AB mevzuatına uyum gereği istasyonlardaki benzin buharının geri kazanımına yönelik sistem kurulması öngörüyor. Ancak bu tüm akaryakıt sektörüne inanılmaz boyutta bir maliyet yüklüyor. Bayilere getirilen bu yükümlülük, en az 10 yıl ertelenmeli. Sektörümüzle ilgili düzenlemeler yapılırken, sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki istasyon satışları göz önünde bulundurulmamalı, taşradaki istasyon sahiplerinin, ekonomik durumları da düşünülmeli” dedi.

Muhabir: ZÜLAL KARADEDELİ