Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi işaretle tescillediği Uşak helvası, kristal toz şekerin  içme suyuyla şerbet haline getirilmesiyle serüvenine başlıyor. Uşak’taki helvacılarda kesme ve paketli olarak satılan tahin helvası, üretimini yıllardır aynı tutan işletmelerde taze olarak sunuluyor. 
Katkı maddesi olmayan ve çay sohbetlerinin yanı sıra kahvaltılarda tüketilen tahin helva içerdiği besin değeriyle uzun süre de tokluk hissi veriyor. 
UŞAK TAHİN HELVASI NASIL YAPILIYOR?
105 kilogramlık Uşak tahin helvasının formülü şöyle özetleniyor; 50 kilogram Uşak pancar şekeri, 34 litre içme suyu, az miktarda limon tuzu, 500 milim çöven suyu, 55 kilogram tahin, isteğe bağlı 10 kilogram civarı fındık veya Antep fıstığı içi. 
Uşak tahin helvasının yapımı için ilk olarak su ve şekerle 130 derecelik bir şerbet yapılır. Kaynayan sudaki şeker bir süre sonra ağda haline gelir ve üzerine 500 mililitre çöven suyu katılır. 10 dakika daha karıştırılan karışımın kıvamı iki parmak arası bastırılarak belirlenir. Sert ve kırılgan yapıdaki karışım köpük görünümündeyse doğru yolda olunduğuna işarettir. 10 ila 15 dakika bekleyen karışım, bakır kazana alınır ve tahin eklenir. Sitrik asit olarak bilinen limon tozu da bu aşamada katılır. Isıya dayanıklı eldivenle 10 dakika daha el ile yoğrulan karışımın sıcaklığı 70 dereceye düşünceye kadar 1 saat bekler. Daha sonra plastik kalıplara alınır ve 1 gün sonra tüketime hazır hale gelir. 
COĞRAFİ İŞARETLE KORUMA ALTINA ALINDI
Öte yandan Uşak helvası, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri sonucu koruma altına alındı. Koruma altına alınan Uşak helvasıyla ilgili denetim yetkisi Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinasyonunda, Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü destekleriyle yapılabilir. Denetimlerde mahreç kullanımı ve ürünün özüne uygun yapılıp yapılmadığı incelenebilir. Bu sayede asırlardır gelen Uşak helvasının gelecek kuşaklara aktırılması amaçlanıyor. 

Muhabir: RAMAZAN GÜNER