Ramazan ayında, tulumba ve benzeri tatlı ürünleri tüketemeyen Uşak’taki çölyak hastalarına özel tulumba tatlısı yapıldı. Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği’nden Zeynel ve Birol Kutlu çifti tarafından yaptırılan tulumba tatlıları, ambalajlara konularak, dernek bünyesindeki çölyak hastalarına ve yakınlarına dağıtıldı. Çölyak hastası çocukların tatlının yoğun tüketildiği Ramazan ayında, çok ciddi sıkıntı yaşadığını belirten Dernek Başkanı Ömre Ümran Aydın, söz konusu desteğinden dolayı Zeynep ve Birol Kutlu çiftine teşekkür etti.
Çölyak hastalarının dilediğini yiyemediğini belirten Ömre Ümran Aydın, “Son dönemlerde artan gıda fiyatları, tüm vatandaşları olumsuz etkiledi. Normal ürünlere gelen zamların yanı sıra glutensiz ürünlere de çok fazla zam yapıldı. Zaten temin edilmesi güç olan ürünler, gelen zamlarla birlikte çok daha zor temin edilir hale geldi. Bu nedenle dernek olarak, bünyemizdeki çölyak hastalarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ayıca derneğimiz üyeleri de zaman zaman diğer çölyak hastalarına destek veriyorlar. Zeynep ve Birol Kutlu çiftimize de bu bağlamda teşekkür ediyoruz” dedi.
Çölyak hastası çocukların canlarının çektiği her ürünü alamadığını dile getiren Aydın, “Çölyak hastalarında bulunan gluten duyarlılığı nedeniyle, yiyecekleri tüm ürünlerde gluten olmamalı. Sadece ekmekte ve diğer hamur işi ürünlerde değil, aynı zamanda çikolata ve benzeri ürünlerde de aynı durum söz konusu. Çok pahalı olan atıştırmalık ve tatlıları yiyemeyen çocuklarımız için en çok bizler üzülüyoruz. Çölyak hastası çocuklar ve ihtiyaç sahibi yetişkinler için devlet tarafından verilen destekler artırılmalı” ifadesini kullandı.
Öte yandan Ümre Ümran Aydın, çölyak hastalarının diyetlerine çok dikkat etmesi gerektiğini ve bu konuda dernek üyelerini sürekli yönlendirdiklerini kaydetti. Çölyak hastalarının dikkat etmesi gereken besinlere değinen Aydın, konuyla ilgili şunları söyledi: “Çölyak hastalarının dikkat etmesi gereken ürünlerin başında, ekmek, makarna, kek, bisküvi, kraker ve bazı soslar geliyor. Daha doğrusu içinde un olan tüm ürünlere dikkat etmeleri şart. Ayrıca yiyecekleri işlenmiş gıdalarda da mutlaka içeriklere bakmaları lazım. Gluten hassasiyeti olan kişilerin beslenme düzenlerinde süt ürünleri, meyve, sebze, et ve balık gibi sağlıklı gıdaların yer alması önemli. Ayrıca, glutenli gıdaların, glutensiz alternatiflerin de kullanılabilir. Gluten hassasiyeti olan kişiler, diyetleri ve yaşam tarzları konusunda bir diyetisyen ve doktorla görüşebilir. Ayrıca, glutensiz diyetin vitamin ve mineraller açısından eksik olabileceği için, bu besin öğeleri takviye edilebilir. Sonuç olarak, glutene bağlı hastalık bulguları gösteren kişilerin genetik test yaptırmaları ve diyetlerini buna göre düzenlemeleri önemlidir. Genetik testler, hastalığın riskini belirlemeye yardımcı olabilirken, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, semptomların yönetilmesine ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesine yardımcı olabilir.”