Uşak Göz Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erol Uysal, yazın en sıcak günlerinin yaşandığını belirterek, güneş gözlüğü alacaklara önemli uyarılarda bulundu. Piyasada satılan ve fiyatı düşük olan çakma güneş gözlükleri konusuna değinen Erol Uysal, “Gözlük, ister normal ister güneş hiç fark etmez, mutlaka bir göz doktorunun tavsiyesi ile optisyenlerden alınmalıdır. Bijuteri ve pazaryerinde satılan çakma gözlükler, belki görüntü olarak hoş gelebilir. Ama uzun ve kalıcı görme bozukluklarına neden olurlar” dedi.  

Uzun müddet güneş ışınlarına maruz kalma sonucu katarakt ve gözün retina tabakasında hasar meydana gelerek kalıcı görme kaybı yaşandığını ifade eden Erol Uysal, son yıllarda atmosferdeki ozon tabakasının incelmesiyle birlikte zararlı UV ışınlarının yeryüzüne daha fazla ulaştığını söyledi. Açık renkli göze sahip insanların bu konuda daha hassas olduğunu belirten Uysal, “Bazı durumlarda UV ışınlarının zararları daha da artabilmektedir. Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır. Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça ultraviyole seviyesi artar. Ultraviyole etkisi ekvatora yaklaştıkça yani enlem derecesi düştükçe artar. Güneşte kalma süresi arttıkça alınan ultraviyole miktarı da artar. Gözleri güneşin bu zararlarından korumanın başlıca yollarından biri ideal bir güneş gözlüğü kullanmaktır” diye konuştu.
Polarize camların özellikle su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azalttıkları için özellikle denizde, kayakta ve otomobil kullanırken tercih edildiğini anlatan Uysal, “Polarize cam özelliğinin normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi olmamakla birlikte hem polarize olan hem de etkili ultraviyole blokajı yapabilen camlar bulunabilmektedir. Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlük çerçeveleri göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir. Güneş gözlüğü seçilirken yukarıda sayılan özelliklere dikkat etmek uygun olacaktır. Aksi halde herhangi bir yerden elde edilen herhangi bir gözlük, yeterli göz koruması sağlamadığı gibi, zararlı da olmaktadır. UV koruması sağlamayan gelişigüzel renkli bir cam, göz bebeğinin genişlemesine ve ağ tabakaya fazla zararı ışın geçişine sebep olur” şeklinde konuştu.
 

Muhabir: HALİL ASLAN