UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Akşehir Simav fayı içinde kalan, 25 kilometrelik Banaz fayı, oldukça önemli olduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Yaklaşık 100 yıldır büyük deprem hareketliliği gözlenmeyen Banaz fayında; sismik boşluklar olduğu belirlenmiştir.
Akşehir Simav fayı içinde kalan 5 farklı kolu bulunan faylar şu şekilde listelenmiştir;
1-Banaz Fayı
2-Alaba Fayı
3-Kızılcaören Fayı
4-Bahadır Fayı
5-Gürlek Fayı
Bu fayların yapılan araştırmalar ile aktif olarak üretebileceği depremler ise şu şekilde listelendi;
Banaz Fayı; 7.0
Alaba Fayı; 6.5
Kızılcaören Fayı; 6.5
Bahadır Fayı ; 6.5
Gürlek Fayı; 6.6
Yapılan araştırmalarda Banaz'da 30 Eylül 1887 yılında gerçekleşmiş olan depremin 10 saniye kadar sürdüğü ve birçok ilden hissedildiği belirlenmiştir. Gerçekleşen bu depremin soucu Uşak için çok yıkıcı olmuştur. Satılmış dergisinden edinilen bilgiler doğrultusunda 10 saniyelik bu depremde; 2 bin 27'si ev olmak üzere; 2 bin 59 binanın yıkıldığı belirlenmiştir. Yıkılan binaların bölgelere göre değişimi ise şu şekilde;
Şuan deprem olma olasılığını gözlemlemek için yapılan çalışmalarda; 3 tanesi sabit olmak üzere 22 ağ yerleştirilerek hareketlilik 6 aylık süreçlerle izlenmiş. Yapılan gözlemler ile diğer fayların genel olarak 20- 29 milimetre batıya hareket ettiği gözlemlenmiş. Türkiye'de bulunan birçok fay gibi Simav fayınında batıya kayma meyili desteklenmiştir. Fakat Banaz ve Elvanpaşa fayında bu durum sol yanal atım olarak nitelendirilmiştir. Uşak Merkez'de hareketli fay olmamasından dolayı bölgede büyük bir sıkışma olabileceği belirtilmiştir. Araştırmada yapılan çalışmaların henüz yeterli olmadığının da altını çizerek daha önce farklı bölgelerde gözlemlenen fayların sıkışmayı gidermek amacıyla deprem ürettiği belirtildi. Bu nedenle Banaz fayında sıkışmayı gidermek amacıyla gelecekte yıkıcı bir deprem olabileceği kaydedildi.