İlçelerde ikamet eden vatandaşların da Mübarek Ramazan ayının feyzi ve bereketini hissetmesi, kadim geleneklerimizden olan Enderun Usulü Teravihle buluşması amacıyla yapılan etkinlik Sivaslı halkının yoğun katılımıyla gerçekleşti. Namaz öncesi İl Müftüsü Burhan Çakır cemaate sohbet etti,  sohbetin ardından hafız hocalardan oluşan ekip Kur'an-ı Kerim, ilahi, kaside ve salât-ı ümmiyelerle kulakların pasını sildi, sonrasında Enderun usulü Teravih namazı kıldırıldı. Uşak İl Müftülüğü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

Enderun usulu teravih nedir,nasıl kılınır ?

1831 yılının Ramazan ayında, Sultan 2. Mahmut’un da katıldığı, müezzinliğini Türk musikisinin önemli ismi Hamamizade İsmail Dede Efendi’nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi’nin kıldırdığı teravih, Enderun usulünün ilk örneği olarak gösteriliyor.

Enderun usulünde imam genelde teravih namazını  4’er rekat kıldırır. Müezzin ya da müezzinlerden oluşan bir grup her dört rekatın namazın arasında 1-2 kıtayı aşmayacak şeklide ilahiler okur. İmam devam eden rekatlarda Fatiha suresini, akabinde okuduğu ayetleri, sureleri ve tekbirleri  bu okunan ilahinin makamında icra eder. Buna aynı zamanda halk arasında  Cumhur Müezzinliği de denir.

Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musikisinin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.

Uşak’ta yarın Akşemseddin Camii’nde Enderun usulü teravih namazı kılınması planlanıyor. Programda herhangi bir değişiklik olup olmadığını Uşak İl Müftülüğü internet  sitesinden ulaşılabilir.

Editör: Zülal Ünal