Genel

Uşak'ta Kuduz Aşısı Çalışmaları Devam Ediyor

Uşak İl Tarım Müdürlüğü köylerdeki kedi, köpekler ve gelinciklere yönelik kuduz aşısı çalışmalarına devam ediyor.

Abone Ol

 Her yıl sürekli olarak gerçekleştirilen program kapsamında Uşak Merkez Mende Köyünde de kedi ve köpeklerin kuduz aşıları yapıldı.

Köy camiinin hoparlörlerinden yapılan duyurunun ardından vatandaş köpeklerini köy meydanına getirerek kuduz aşısını yaptırdı.  

İlimizde mikroçip ile birlikte kuduz aşılaması Tarım İl müdürlüğünün kliniğine direk müracaat ederek veya yıl içerisinde programlı olarak köy ve mahallerde uygulanıyor. Bunların haricinde mikroçip ve aşı uygulaması yapılmıyor.

Kuduz aşısı kedi ve köpeklerde üç aylıktan itibaren uygulanıyor.  Uşak’ta 2024 yılı içerisinde şu ana kadar 6 bin 142 adet kuduz aşılaması, bin 422 adet mikroçip uygulaması yapıldı.

Şu an itibari ile İlimizde  PETVET Sistemine 5 bin 101 adet kedi 5 bin 799 adet köpek kayıt altına alındı. Çip uygulaması 2022 yılında yayınlanan karar ile mikroçip zorunlu hale gelmişti.

MİKROÇİP NASIL UYGULANIYOR?

Kedi, köpek ve gelinciklere içinde 15 karakterli kod numarası bulunan mikroçip, hayvanın iki kürek kemiği arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına enjektör vasıtasıyla uygulanıyor.

MİKROÇİP NE İŞE YARAYACAK?

Sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm aşıları kayıt altına alınacak.

MİKROÇİP UYGULAMASIYLA HANGİ BİLGİLER KAYIT ALTINA ALINIYOR?

Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Ayrıca aşı, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de kaydedilebiliyor.

MİKROÇİPİN HAYVANIN SAĞLIĞI AÇISINDAN BİR ZARARI VAR MI?

Deri altı uygulanan mikroçip pasif radyo dalgaları ile çalışmakta olup sürekli aktif değildir. Herhangi bir mikroçip okuyucu ile radyo dalgası gönderildiğinde gönderilen radyo dalgasını yansıtarak çalışmakta olup,  hayvana herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı yöntemle kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilmektedir. (PETVET BİLGİ : https://www.tarimorman.gov.tr/)

HABER : BAYRAM ALİ KELEŞ