Sağlık

Uşak’ta normal doğum için daha fazla çalışma yapılacak

Randevu sistemiyle ilgili sık sık eleştiriler alan Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne “Anne Dostu Hastane” unvanı verildi. Anne dostu olan Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde normal doğumun daha fazla olması için çalışma yapılacak.

Abone Ol

Konuyla ilgili Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sosyal iletişim ağları üzerinden bir bilgi notu paylaşıldı. Buna göre Ağustos ayından itibaren Anne Dostu Hastane Programı eğitimlerini sürdüren UEAH’ya 12 Eylül 2024 itibariyle “Anne Dostu Hastane” unvanı verildi. 
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacıyla yürütülen ‘’Anne Dostu Hastane Programı’’ kapsamında; Hastanemiz Bakanlığımızca yapılan değerlendirme sonucu gereken standartları karşılayarak göstermiş oldukları başarılı anne dostu hastane uygulamalarıyla 12.09.2024 tarihinde ‘’Anne Dostu Hastane’’ unvanını almaya hak kazanmıştır” denildi.


Anne dostu hastanenin Uşak’a katkısı ne olacak?
Anne Dostu Hastane programı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından takip edilen bir süreç olarak devam ediyor.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, son yıllarda artan sezaryen doğumun önüne geçmek için normal doğumu özendirmeye çalışıyor. Anne dostu hastane programı da bu kapsamdaki çalışmalardan biri olarak dikkat çekiyor. Konuyla ilgili Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde, şu ifadeler dikkat çekiyor: “Programın amacı; anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamaktır. Anne, bebek ve aile dostu modelde, mahremiyete dayalı tek kişilik “Doğum Üniteleri”nin oluşturulması esas alınmıştır. Normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmak hedeflenmektedir. Yanında uygun bir refakatçi ile gebeler kendilerini rahat, ev ortamında hissedebilmeli, hareket özgürlüğü sağlanabilmelidir.”
UŞAK’TA DOĞURGANLIK ORANI HER YIL DÜŞÜYOR
Öte yandan TÜİK verilerine göre Uşak’ta doğurganlık oranı her yıl düştü ve son verilerde Türkiye ortalamasının altında kaldı. 2018’de yüzde 11,6 olan Uşak’taki kaba doğum hızı, 2019’da yüzde 10,9’a, 2020’de yüzde 10,3’e, 2021’de yüzde 9,6’ya geriledi. 2022’de yüzde 9,7’yle stabil bir profil ortaya koyan kaba doğum hızı, 2023’te ise yüzde 9,1’e geriledi. Türkiye genelinde ise kaba doğum hızı 2018’de yüzde 15,4’teyken, her yıl gerileyerek 2023’te yüzde 11,2 olarak açıklandı. Doğum oranındaki düşüşün sebebi olarak yaşanan ekonomik şartların yanı sıra, çiftlerin sosyal ve diğer etkenlerden dolayı çocuklara bakmak istememesi gerekçe gösteriliyor. Sosyal medya ile bireysel yaşamların tarz haline geldiği bu dönemde, çocuk bakmak ve büyütmek bazı kişiler için maddi külfetin yanı sıra sosyal aktiviteler için engel gibi görülüyor. Uzmanlar, bu çarpık düşüncelerin önüne geçmek için sürekli gençlere yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapılması gerektiğini aktarıyor.