Hasat edilen Tritikale Paşacık köyünde selektörden geçirilerek temizlendi. Uşak Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan hasat edilen ürünlerde incelemelerde bulundu.

Tritikale Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tritikale, kurak tarım alanlarına uyum gösteren ve diğer tahıllardan daha yüksek dane verimi sunan melez bir bitkidir. Buğday ve çavdar melezi olan bitki, baba ebeveyn bitkisi olan çavdardan zor koşullara karşı dayanıklılık alması sayesinde, birçok kıraç toprakta yetiştirilebiliyor. Öyle ki tritikale yetiştiriciliği tuzlu alanlarda, bor fazlası olan toksik arazilerde, mikro besin noksanlığı görülen alanlarda, hastalık geçirmiş tarlalarda yapılabiliyor. Ürünün, hastalıklı tarım bölgelerinde buğday ve arpa gibi tahıllardan daha iyi sonuç verdiği araştırmalarla ispatlanıyor. Veriler, diğer hububatların 200 kilo verim verdiği problemli alanlarda, tritikalenin dekar başına 500 kilograma kadar mahsul oluşturabildiğini gösteriyor.

WhatsApp Image 2023-08-23 at 10.41.01

Peki tritikale özellikleri nelerdir, nasıl ayırt edilir?

Boyu 110 ile 120 cm arasında değişiyor.

Başak rengi açık sarı, kahverengi arasında çeşitleniyor.

Dane protein oranı 12 ile 14 arasında ölçülüyor.

Hektolitre ağırlığı 70-75 kg/Hl oluyor.

Erken hasat olumuna geliyor.

Dane dökmüyor.

Amber renkli daneler, uzun orta büyüklükte görülüyor ve unsu yapıda bulunuyor.

Tritikale bitkisi, otlatma amacıyla kullanılabiliyor. Hayvan yemi olarak dane, kaba yem üretiminde önem taşıyor. (Tritikale kaynak;  tarfin.com)

HABER / ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Mevre Kaya