TÜİK’in hazırladığı raporda dikkati çeken en önemli parametre İnşaat sektöründeki işgücü maliyetleri oldu. TÜİK’e göre Türkiye’deki işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör aylık 6 bin 621 TL ile inşaat sektörü.
İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede bu ücretlerin gösterildiği kadar düşük olmadığını söyledi.
2022 yılında finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 790 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu. Bu sektörü, 23 029 TL ile bilgi ve iletişim (J) ve 18 774 TL ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor (R) sektörleri izledi. İnşaat (F) sektörü ise 6 621 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör oldu. Bu sektörü 7 508 TL ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri (I) ve 8 089 TL ile gayrimenkul faaliyetleri (L) sektörleri takip etti.
SİGORTAYA YAKLAŞIK 6’DA BİRİ BİLDİRİLİYOR
Konu hakkında açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Alp: “ TÜİK’in açıklamasına göre inşaat sektöründeki işçi maliyeti veya ücretlendirmesi diğer sektörlerin dörtte biri olarak görünüyor. İnşaat sektöründe personellerin maaşları çok yüksektir ama personeller sigortaya bildirilirken fiyatlaması yaklaşık
6’da biri düzeyindedir. Bugün asgari ücret 17 bin 2 lira değil mi? İnşaat sektöründeki her personel buna mühendis de dahil 17 bin 2 lira üzerinden sigorta ettiriliyor. Gerçekte ne oluyor diye bakıldığında şu anda bir inşaat ustasının 1500 ile 3000 lira arasında günlük yevmiyesi var ki Antalya’da günlük 3000 bin liraya usta bulunamadığını biliyorum.” Dedi.
(Ekonomik faaliyete göre aylık ortalama işgücü maliyeti, 2022)
Diğer sektörlerde böyle bir tezatlığın neden görülmediği konusundaki düşüncelerini şu şekilde açıkladı: “ İnşaat sektöründe çalışan işçiler genelde mevsimlik, şantiye bazlı olarak çalışıyor, diğer sektörlerdekiler ise devamlı yani yılın 12 ayı aynı yerde çalışıyorlar. Şu anda yöremizde inşaat sektöründe çalışan personeller günlük 1000 lira ile 3 bin lira arasında günlük yevmiye alırlar. Vasıfsız bir eleman bile günlük en az 700 lira alır bu bile asgari ücretin üstündedir”
SOSYAL GÜVENLİK ÖDEMELERİ İÇİNDE ZORUNLU ÖDEMELERİN PAYI YÜZDE 85,7 OLDU
Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı yüzde 85,7 oranıyla zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri alırken, gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı yüzde 0,6 gerçekleşti. 2020 yılında yüzde 10,7 olan kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı ise 2022 yılında yüzde 13,8 olarak gerçekleşti.