Ekonomi

2024 yılı için Fitre ne kadar belirlendi? Kimler Fitre Vermeli?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını belirledi.

Abone Ol

Ramazan ayı ile birlikte müslümanların maddi olarak vermekle yükümlü olduğu fitre miktarı 2024 yılı için merak edilen konular arasında yer aldı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 2024 yılı için fitre fiyatlarını belirledi. 

Diyanet İşleri fitre miktarını 130 TL olarak belirledi. Kişi başı 130 TL olarak belirlenen fitre miktarı; 4 kişilik bir aile için toplam ; 520 TL yapıyor. 

Ramazan Bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî’, 2/70,72). Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, “artıcı” özellikte olması ve üzerinden “bir kamerî yıl” geçmiş olması gerekmez.

KİMLER FİTRE VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR ?

Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mâli bir ibadet olarak bildirilir. Kur'an-ı Kerim'de fitre verecek kişiler şu şekilde anlatılmıştır; 
Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî’, 2/70). Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur (Kâsânî, Bedâî’, 2/70,72). Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.
Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek “farz”dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/594). Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/594). Ayrıca varlıklı kimsenin Müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir  (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/595; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/279-280).

FİTRE KİMLERE VERİLEMEZ;

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. 

Hanefîler'e göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:
1-) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
2-) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
3-) Eşine,
4-) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
5-) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa. 
6-) Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez.