Ekonomi

PÜİS, Uşak’ta sektör temsilcilerini ziyaret ediyor

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), Uşak’ta bayi ziyaretlerinde bulundu. PÜİS Ege Bölge Başkanlığı Uşak’ta bayi ziyaretlerini devam ettirdi.

Abone Ol

Bu kapsamda, Kılavuz Petrol’ün sahibi Abdullah Kılavuz, Eşme Karataş Petrol'ün sahibi Mustafa Karataş ve Mesut Karataş ile Gema Petrol’ün sahibi Kadir Doğan ziyaret edildi. Ziyarette PÜİS Ege Bölge Başkanlığı, bayilerin gündemindeki sorunlara ilişkin görüş alışverişinde bulundu ve sorunlara ilişkin bayilerin önerilerini aldı.


PÜİS’in gündeminde yer alan sorunlar ve çözüm önerileri şöyle:
“Otogaz satışı da tıpkı motorin ve benzin gibi akaryakıt istasyonlarının ana faaliyet alanlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle 1.1.2005 tarihinden önce faaliyette bulunan akaryakıt istasyonları için, otogaz satışı müktesep bir hak olarak görülmeli ve hak sahiplerine bir an önce hakları iade edilmeli. Yaptığımız yatırıma, aldığımız risklere karşın, oldukça düşük kar marjlarıyla çalışıyoruz. Sağlıklı bir ticaret yapabilmemiz için, kar marjlarımız daha makul bir seviyeye çıkarılmalı ve diğer sektörlerde olduğu gibi, serbest ticaret hakları sektörümüze de tanınmalı. Dağıtıcı ve bayilerin kar payları her yıl enflasyon oranında artırılmalı. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma yükümlülüğünü destekliyoruz. Ancak bayiye ilave bir maliyet oluşmasını istemiyoruz. O nedenle mevcut yazarkasaların, sisteme entegrasyonunu sağlanmalı, elle plaka girişi yasaklanmalı.  Sektörümüzle ilgili düzenlemeler yapılırken, sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki istasyon satışları göz önünde bulundurulmamalı, taşradaki istasyon sahiplerinin, ekonomik durumları da düşünülmeli. Akaryakıtın gemi ya da rafineri çıkışından, nihai tüketiciye kadar olan tüm süreçleri, uçtan uça takip edilmeli. Bunun için, mevcut otomasyon sisteminde gerekli güncellemeler yapılmalı. Sıvı yakıt konulan her tanka, mutlaka otomasyon sistemi kurulmalı.” 


YAZAR KASA VE DİĞER OTOMASYONLAR TAM OLARAK SAĞLANMALI
Öte yandan PÜİS’in gündeminde şu sorunlar da bulunuyor: “Yazarkasa, pompa, dispenserin otomasyona entegrasyonu tam olarak sağlanmalı ve bu sisteme kesinlikle elle müdahale yapılmamalı. Yarım otomasyon sisteminden, full otomasyona geçilmeli. Otomasyon verileri EPDK’nın yanı sıra, Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına da anlık olarak iletilmeli ve takip edilmelidir. Diğer birçok sektörde olduğu gibi, sektörümüzde de kredi kartını kullanan komisyonu ödemeli. Ancak bu yönde bir düzenleme yapılamıyorsa, en azından nakit ödeme yapan tüketici ile kredi kartı ile alışveriş yapan arasında farklı fiyat uygulanmalı. Bu sayede, nakit ödeme yapan vatandaşlarımıza avantaj sağlanırken, bayinin üzerindeki komisyon yükü kredi kartı ile alışveriş yapan tüketiciye yansıtılmalı. Bizlerin velinimeti olan tüketicilerin de hakları, bu şekilde korunmalı.” 
HABER MERKEZİ