Ekonomi

Uşak Deri Sanayisini Kısır Döngüden Çıkaracak 5 Milyon Avroluk Dev Proje

Uşak’ta yapılan Avrupa birliği destekli en büyük projelerden olan Büyükbaş Deri İşleme Projesinde sona yaklaşılıyor. Proje tanıtım toplantısında konuşan Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı deri sektöründeki en düşük kar marjının Uşak’ta üretilen koyun ve kuzu derilerinde olduğunu ve yılın belirli bir döneminde üretim yapılabildiğini söyledi, Karahallı bu döngüyü kırmak için 2018 yılında bu projenin temellerini attıklarını ifade etti. Yüzde 85’i Avrupa birliği hibe desteği olan projenin maliyeti 5 milyon Avro.

Abone Ol

Uşak deri sanayisine nefes olması beklenen proje ile  Uşak’ta küçükbaş deri işleyen firmaları  büyükbaş deri işlemeye özendirerek, üretim ve gelirlerini arttırmak ve işlerini geliştirmelerine yardımcı olmak hedefleniyor.

Projede günümüze kadar yapılan faaliyetleri özetlemek ve bundan sonra gerçekleştirilecek faaliyetler konusunda bilgilendirme yapmak üzere geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İKADA Danışmanlık yetkilisi  Bahri Aydın projenin ikinci senesine başladıklarını ve ikinci yılında projenin daha geniş kitlelere duyulmasını istediklerini söyledi. Aydın bu süreçte yapmak istediklerini şu şekilde sıraladı; “Uşak’taki büyükbaş deri işleme sanayisinin gelişmesini istiyoruz. Proje süresince Uşak’ta büyükbaş deri sanayi ile ilgilenen sanayicilerin sayısını artırmak ve bu sanayicilerin kendi ürünlerini daha geniş kitlelere satmasını sağlamak. Şu ana kadar bizler küçükbaş deride kendi ürünlerimizi satmaya çalışıyorduk ancak bu proje ile birlikte işlenmiş büyükbaş derilerimiz daha büyük kitlelere ulaştıracağız, belki de ayakkabı, çanta, kemer,  vb. üreticilerine   bu ürünlerimizi doğrudan satma imkanını bulacağız. Projenin ilerleyen aşamalarında buna yönelik tanıtım kampanyalarımız olacak. Hedefimiz bu ürünlerin sadece yurt içinde değil yurt dışında da yer almasını sağlamak”

UŞAK DERİ SANAYİSİNDEKİ KISIR DÖNGÜ KIRILACAK

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı da yaptığı konuşmada Uşak’taki deri sektörün yıllarca Uşak sanayisinin lokomotifi olduğunu ancak 2000 yılından başından itibaren sektörün hem kapasite hem kan kaybetmeye başladığını söyledi. Bunun nedenine ilişkin  olarak yapılan çalışmalarda ürün çeşitliliği ve verimliliğinin az olduğu, sert rekabet koşulları vb. nedenle küçükbaş deri üretiminde belirli bir noktada sıkışıp kaldığına dikkat çekti.  Sektörü bakıldığında kar marjları ele alındığında ilk önce büyükbaş derinin ardından da küçükbaş hayvanların ayakkabı sektöründe kullanılan kısmının geldiğini hatırlatan Karahallı en düşük kar marjının ise Uşak’ta üretilen koyun ve kuzu derilerinde olduğu bilgisini veren Karahallı bu döngüyü kırmak için 2018 yılında bu projenin temellerini attıklarını ifade etti.

“DÜŞÜK ÜCRETLE FASON HİZMET VERECEK”

Proje ile Uşak deri sanayisinin ürettiği ürün portföyünün genişleyeceğini ve sürekli bir üretim söz konusu olacağına dikkat çeken Karahallı proje hakkında şu bilgileri verdi:

“PROJENİN ADI: Uşak’ta Büyükbaş Deri İşleme Projesi (UBDİP)

PROJE SAHİBİ (ERA): Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi

PROJE ORTAĞI: Zafer Kalkınma Ajansı

PROJENİN AMACI :Uşak’ta küçük baş deri işleyen firmaları  büyük baş deri işlemeye özendirerek, üretim ve gelirlerini arttırmak ve işlerini geliştirmelerine yardımcı olmak.

PROJENİN KONUSU: Büyük baş deri işlemek isteyen  sanayicilerimize, büyük sermaye gerektiren makine ekipman yatırımı yapmadan, en düşük ücretle fason hizmet verecek Büyük Baş Deri İşleme Tesisi kurulması.”

UBDİP PROJESİYLE YILIN HER DÖNEMİNİ ÜRETİM YAPILACAK

İtalya’daki deri sektörünün yapılanmasına bakıldığında Uşak’ta Büyükbaş Deri İşleme Projesi ile birebir aynı özellikte olduğunu söyleyen Karahallı Türkiye’deki deri sektöründe yapının Sovyetler Birliğinin yıkılması neticesinde hızla oluşan talep neticesinde İtalya örneğinden ziyade her firmanın kendi bünyesinde makine ve ekipman tedarikine gittiğini anlattı. O dönemlerde ihtiyacı karşılamak için bu yönteme başvurulduğunu ancak zaman içinde petrol türevlerinden oluşun giysilerin ucuz olarak piyasaya sürülmesi neticesinde gerçek derinin pazarının her geçen gün azalarak günümüze kadar geldiğini belirtti. UBDİP projesiyle yılın her dönemini üretim yapmayı bunun yaparken de sanayicilerin herhangi bir makine ve ekipman yatırımı yapmaksızın gerçekleştireceğini aktardı.

“SANAYİCİLERİMİZ MAKİNE VE EKİPMAN YATIRIMLARINDAN, İNŞAAT MALİYETLERİNDEN KURTULACAK”

Karahallı büyükbaş deri üretmenin avantajlarını şu ifadelerle anlattı: “ Kemer, çanta, cüzdan, daha ileri noktada mobilya ve döşemelikte kullanılan, kullanım alanı geniş, yıl 12 ay üretim yapılabilen, yazı ve kışı olan bir sektördür. Dolayısıyla giysilik deri gibi mevsimler üretimlerin dışında bütün bir sene düzenli bir pozisyonda üretim yapılabilecek bir işletmedir büyükbaş deri işletmeleri. Biz bu projeye başlarken hayatta kalmakta zorlanan küçükbaş deri işletmelerinin, sanayicilerimizin yapacak oldukları makine ve ekipman yatırımlarından, inşaat maliyetlerinden kurtularak ortak bir kullanım alanı oluşturma için bu işe başladık”

2022 YILI ŞUBAT AYINDA FAALİYETE GEÇİRİLMESİ PLANLANIYOR

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesinde inşaatı tamamlanan ve 8 bin  metre kare kapalı alana sahip olan ortak kullanım  tesisine 19 adet makine gelmiş ve geçici kabulleri yapıldı. Geriye kalan 16 adet makine 2021 yılı sonuna kadar gelecek ve makine parkı tamamlanacak.

Tesisin 2022 yılı Şubat ayında faaliyete geçirilmesi planlanıyor

Günlük kapasite: 20 ton (800 büyükbaş deri)

İstihdam: 55 kişi

Yönetim ve İşletme: Tesis, sermayesinin tamamı Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine ait bir anonim şirket tarafından yönetilecek ve işletilecek.

ÜCRETSİZ EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK

Büyük baş deri işleme tesisinin dışında , projenin çok önemli çıktısı; ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri olacak.

Deri sanayicilerine ve fabrikalarında  çalışan 200 kişiye ücretsiz eğitim , ayrıca 30 deri fabrikasına ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. 

DERİ SANAYİCİLERİNE SAĞLANACAK FAYDALAR

*Büyük miktarda sermaye gerektiren makine-ekipman yatırımı yapmadan en düşük maliyet ile büyükbaş deri işleme imkanına sahip olunacak,

*Üretim ve işçilik ile ilgili sorun yaşanmayacak,  ham deri tedariki, satış ve pazarlamaya odaklanılacak, kar oranı artacak,

*Sanayicinin rekabet gücü artacak, yurt içi ve yurt dışında yeni pazarlara deri satma imkanı bulacak, üretim ve gelirleri artacak, işleri gelişecek,

*6-8 ay olan çalışma süresi, büyük baş deri ile 12 aya çıkacak.

*Katma değeri ve karlılığı yüksek olan mobilya ve otomotiv sektörünün ihtiyacı olan kaliteli döşemelik  deri üretimine  geçiş sağlanacak.

*Deri kümesinin kurulmasıyla ortak çalışma kültürü geliştirilecek, kümelere verilen devlet desteklerinden yararlanılacak.

HABER / BAYRAM KELEŞ