Kanserle Savaş Derneği Başkanı Mehmet Kurnaz, kentte yaklaşık 12 bine yakın kanser hastasının bulunduğunu ifade etti. Kanser hastalarının maddi anlamda sorunlar yaşayabildiğini dile getiren Kurnaz, 1-7 Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında bir dizi çalışma yaptıklarını belirtti. Kanser hastalarının sorunlarına çözüm için dernek üyelerinin canla başla çalıştığını ifade etti. Kentte kansere farkındalık oluşturmak için bir dizi farkındalık çalışmasına imza attıklarını ifade eden Kurnaz, “Her yıl kanserle mücadele için çeşitli haftalar ve günler yapılıyor. Bunlardan biri de halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için ülkemizde, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası”dır. Bu hafta boyunca bizler Uşak Kanserle Savaş Derneği olarak hastalıkla mücadele ve kanser hastalarına yönelik destek çalışmalarının nasıl olması gerektiğine dair faaliyetlerde bulunacağız” dedi.
Uşak Kanserle Savaş Derneği’nin gönüllü ve büyük bölümü bayanlardan oluşan üyeleri sayesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Kurnaz, “Onların evlerinden getirip, kanserli hastalar için sattıkları dolma, bükme, katmer ve el emeği ürünlerine paha biçilemez. Onlar vakitlerini kanserle çocuklarımız, kardeşlerimiz, annelerimiz, babalarımız, komşularımız ve kanserle mücadele eden tüm yurttaşlarımız için harcıyorlar. Bu noktada ne yapılsa onların emeklerinin karşılığı olmaz” diye konuştu.
Kanser hastalarına psikolojik desteğin de çok önemli olduğunu ifade eden Kurnaz, “Kanser hastaları için şöyle bir tabir kullanılıyor; kişi hastalığa yakalandığında yanında ilk zamanlar 60 kişi oluyor. Herkes onu mutlu etmek ve derdine çözüm bulmak için çalışıyor. Fakat günler geçtikçe yanındaki kişiler seyreliyor ve daha çok anne ve babalar kalıyor. Hatta çoğu kanser hastası hastalıkla tek başına mücadele ediyor. Malum hayat şartları burada etkili olduğu söylenebilir. Bu nedenle kanser hastalarının sadece hastalığı teşhis edildiğinde değil her zaman yanlarında olunmalı. Bunu da abartarak değil, belli bir dozajda yapmakta yarar var” dedi.
Vatandaşın kanser taramalarını ihmal etmemesi gerektiğini belirten Kurnaz, “Toplum tabanlı kanser tarama programlarımız; Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde (ASM) yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA testi ile ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuvarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuvara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi ile yapılmaktadır.
Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar 81 ilde faaliyet gösteren Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimize yönlendirilmektedir” dedi.