CHP Uşak Milletvekili ve kadın ve doğum uzmanı Opr. Dr. Ali Karaoba, yeni doğan çetesiyle ilgili TBMM’de oluşturulan yeni araştırma komisyonunda bir konuşma yaptı. 
CHP Uşak Milletvekili Karaoba, “Araştırma Komisyonu kapsamında sunum yapan Sağlık Bakan Yardımcıları, Genel Müdürler ve bürokratlara yanıtlanması gereken soruları yönelttim. Bu cani çetenin yaptıkları ve arkası ortaya çıkana kadar bu işin üstüne gideceğiz” dedi. Komisyonda bazı sorular yönelten Karaoba, şöyle dedi:
“Kapatılan hastanelerin yenidoğan yoğun bakım seviyeleri neydi? Kaçında gerekli uzmanlar var? Bugün 3.seviye yoğun bakım için yenidoğan bebeğe ödenen SUT fiyatı nedir? Bu çetenin canice bu işi yapmasına sebep olan para nedir? Bu hastanelere olağandışı kaç tane denetim yapıldı? En yüksek ciroya sahip 10 hastane bu grubun içine girmemiş. Olağan dışı kaç denetim yapıldı ve bunların raporları var mı ve nelerdir? Sonuçları nedir? 100 yataklı bir hastanenin yatağı yeterliyse ruhsatı alabiliyor mu her hangi bir vatandaş. Şu anda 536 aktif işleyen hastane var dediniz. Hastane ruhsatı olup da kaç aktif hastane var. Artık sağlık o kadar çok parasallaştırıldı ki! Bu sağlık emlakçılığı bitirilmeli. Özel hastane ruhsatı ile sağlık emlakçılığı yapılıyor. Bunun önüne geçmek için Bakanlık ne yapıyor?  Ruhsat 6 milyon dolar ve ödenen paralara baktığınız zaman bu insanları para kazanmak için üç kağıtçılığa ve canice adam öldürmeye sevk edersiniz. Bugün kiraya dönmeye başladı ve kadın doğum doktorunun kadrosunu kiralıyorsunuz”. 

Whatsapp Image 2024 12 05 At 23.02.01 (1)
“Bu hastanelerde yenidoğan bebek ölümleri nedir? İstanbul ortalaması ve Türkiye ortalamasının içinde bu hastanelerin yeri nedir” diyen Karaoba, şöyle dedi: “112’nin yaptığını ben çoğu zaman takdir ediyorum. Ama burada kendini doktor olarak tanıtanlar var. 112'nin teyitli teyitsiz sevklerde tercih kriterleri nedir? Tercih neye göre belirleniyor. Sizi aldılar kamuda yer yok ve baktılar ki 2 hastane var ve bunlardan hangisine öncelik veriliyor. Burada bu ticarethane ve çetenin asıl işinin 112 sevki ile olduğunu ifade ediyorlar. Yatak sayısının bir bölümünü yeni doğana çevirebiliyorsunuz.  Yenidoğan yatak sayıları nasıl özel hastanelerde %57 olur? Kamudan fazla yatak sayısı kabul edilebilir değildir. Bunun için başvurmuyorlar mı? Yoksa burada yandaşa parasal destek için mi yapılıyor. Ben bir kadın doğumcuyum ve denetim kriterlerinde çok gereksiz işler var. 30 yıl önceki cihazı hala soruyor ve bunların bir güncellenmesi gerekmiyor mu? Bu kadar parasallaşmış bir ortamda sadece fiziksel denetimlerle bu iş çözülemez. Burada niyet kötü olmayabilir ama sistem yanlış temeller üzerine kurulmuş. Paranın olduğu yerde bu caniliklere engel olamayız.” 

Muhabir: RAMAZAN GÜNER