Ekonomi

Uşak’ta ekmek 7,5 TL’den satışa başladı

Uşak’ta ekmek zammı uygulanmaya başlandı ve buna göre daha önce 5 TL olan ekmeğin fiyatı 7,5 TL oldu. 20 TL olan Mende tipi köy ekmeğinin fiyatı da 30 TL olarak belirlenirken, ekmekteki fiyat artışı yüzde 50 oldu. Asgari ücrete gelen yüzde 34’lük zamma karşın ekmeğe gelen yüzde 50’lik zam, alım gücünü daha aşağılara çekti.

Abone Ol

8 bin 500 TL olan asgari ücretle 1700 ekmek alınabilirken, 11 bin 402 TL olarak artan asgari ücretle ise 1521 ekmek alınabiliyor. Buna göre alım gücündeki düşüş oranı yüzde 10,52 olarak hesaplanıyor. Asgari ücretli yeni asgari ücretle daha az ekmek alabilirken, fiyatlara yapılan zamma vatandaş tepki gösteriyor.

AKARYAKIT FİYATLARINA GELEN ZAMLAR DA FIRINCIYI ZORLUYOR

Fırıncı esnafı yapılan zammın artan maliyetlerden kaynakladığını ve sadece asgari ücrete zam gelmediğini ifade ediyor. Kentteki bir fırıncı esnafı, “Maliyetler sadece asgari ücret düzeyinde artmıyor. Una, enerjiye, kiralara ve diğer kalemlere yoğun bir artış geliyor. Ekmeği bakkallara ve bayilere ulaştırmak için ayrıca araç hazırlıyor ve ekip kuruyoruz. Sadece bunun için harcadığımız ciddi bir yakıt giderimiz var. Sabah, öğlen ve akşam bakkal ve ekmek satış noktalarına servis yapmak zorundayız. Araçlarımız hiç girmese ayda 1 kez bakıma giriyor ve en az 5 bin TL gibi bir masraf çıkıyor. Yağ değişimi ve benzeri giderlerle araçlar için harcadığımız para artıyor. Daha önce bu konu gündeme geldi ve günde tek servis olması istendi. Fakat vatandaş tap taze ekmek istediği için bununla ilgili de sorunlar yaşandı. Tıpkı şoför esnafı gibi fırıncı esnafı da her gün gelen akaryakıt zamlarından da mağdur. Bir işletmeyi çevirmek hiç kolay değil. Dışarıdan çok para kazanıyoruz gibi bir algı oluşturuluyor. Fakat girdiğimiz risk ve karşımıza çıkan sorunları kimse görmüyor” dedi.

FIRINCININ GÖRÜLMEYEN GİDERLERİ VAR

Fırıncı esnafının görülmeyen giderleri bulunduğunu belirten aynı esnaf, “Belediye altyapıya yatırım yapıyor ve vatandaş diyor ki belediye hiçbir iş yapmıyor. Çünkü insanlar sadece görünene odaklanıyor. Oysa altyapı için harcanan bir para ve emek var. Fırıncılıkta da benzer durumlar söz konusu. Fırıncı esnafının maya, personel ve diğer giderleri zaten maliyeti katıyor. Biz bu zammı 3 ay önce talep ediyoruz ve 3 sonraki enflasyona rağmen bu fiyattan satış yapıyoruz. Susam veya haşhaş da bizim için önemli giderler arasında” ifadesini kullandı.

FIRINCILAR ODASI BAŞKANI ZAFER KURNAZ’IN AÇIKLAMA YAPMASI YASAKMIŞ!

Yıl içinde gelen zamlar nedeniyle daha önce bilgi istediğimiz Uşak Fırıncılar Odası Başkanı Zafer Kurnaz, yönetimin izni olmadan açıklama yapamayacağını belirtmişti. Mayıs 2022’de ekmek zammıyla ilgili görüş istediğimiz Zafer Kurnaz, zamlarla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmış ve bu konuda yetkisi olmadığını telefon üzerinden ifade etmişti. Kurnaz, zamla ilgili sorular üzerine telefonu kapatmıştı.

HABER / ZÜLAL KARADEDELİ