Ekonomi

Uşak'ta konutlara jeotermal enerji umudu doğdu

Uşak'ta konutlara jeotermal enerji umudu doğdu

Abone Ol

ALİ ARASLI ///Daha önce Şelale Restoran olarak kullanılan ve Huzurpark’ın hemen üst kısmında yer alan bölgeye 5 yıldızlı Sheraton Otel inşaatının temeli atıldı. Temel atma töreninde konuşan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, otelin termal su kaynağı ile beslenecek olmasının önemli olduğunu ve bunun ilerleyen dönemlerde konutlarda termal su kaynağı kullanımının önünü açabileceğini ifade etti. Otelin yatırımcılarından biri olan Metin Çekçek, yatırım danışmanlarının Uşak yerine başka bir şehri önerdiklerini belirterek, “Bizler doyduğumuz ve büyüdüğümüz yer olan Uşak’a yatırım yapmayı daha uygun gördük” dedi. Oteli inşa eden PolSar Tekstil’in  yaklaşık 500 milyon TL’lik bir yatırım yapacağı kaydedildi.

UŞAK’TA TERMAL SU İLE ISINMA İMKANI DOĞABİLİR
Uşak’ta inşa edilen Sheraton Otel, 179 odadan oluşacak ve 410 yatak kapasitesinde olacak. Otelin temel atma töreni gerçekleşirken, Sheraton Otel’in termal konseptte hizmet vereceği ve bunun için de sıcak su kaynağı ile ilgili çalışma yaptığı ifade edildi. Değirmendere mevkiindeki bir termal kaynağın oteli beslemesi için çalışan jeoloji mühendisleri, şu ana kadar yaklaşık 350 metrelik derinliğe kadar indi. Otelin beslenmesi için yaklaşık olarak 800 metre derinden termal su kaynağı çıkacağı ve burada zengin bir rezerv bulunduğu kaydedildi. Uşak’ta 2010 yılında da denenen jeotermal ısıtmanın aradan geçen 12 yıl sonra yapılacak yatırımla hayata geçme ihtimalinin, bu dönemde daha güçlü olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili bilgi veren yetkililer, termal su kaynağının zengin olduğunu ve Kırşehir’de 50 derece ile yapılan konut ısıtmasının Uşak’ta 70 dereceyle daha rahat olacağı görüşünü savundu. 

BAŞKAN ÇAKIN: KONUT ISITMASI VE SERACILIK TERMALLE MÜMKÜN OLABİLİR
Otelin açılışında bir konuşma yapan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da, edindiğimiz bilgileri doğrular nitelikte açıklamalar yaptı. Termal kaynağın kullanımı için konuşan Çakın, “Daha önce ilimize bir otel kazandırmak arzusu vardı. Benim Uşaklı tanınım biraz daha geniş, bizim için Uşaklı, Uşak’ta doğmuş olmak değil. Uşak’ı seven herkes benim hemşehrimdir. Biz artık Besnili hemşehrilerimizin de görünür bir yatırımı olsun istiyorduk. Daha önce de bu konuda istişarelerde bulunduk.  Bu alanın uygunluğu konusunda arkadaşlarımız ve belediye meclis üyelerimiz irade gösterdiler ve bu noktanın güzel bir eser için uygun olduğuna dair hem fikir olduk. Fahri ağabeyin bahsettiği termal kanyaklar konusunda burası bize bir ateşleyici unsur oluyor. Burası hem turizm anlamında yeni yatırımlar kazandırılması, seracılık gibi katma değer sağlayacak alanın açılması ve konut ısıtması gibi farklı alanlarda termal kaynaklarımızı verimli kullanacağımıza inanıyorum. Uşak’ın sanayisi zaman zaman kırılma noktalarına geliyor. Bu yatırım da ekonomimiz için önemli bir kırılma noktası olacaktır” dedi. 

“YATIRIM DANIŞMANLARI BU OTELİ UŞAK’A YAPMAYIN DEDİ”
Otel yatırımı hakkında konuşan PolSar Tekstil ortaklarından Fahri Polat, burada termal konseptte bir yatırım yapacaklarını belirtti. Blaundus, Clandras, Ulubey Kanyonları, Taşyaran Vadisi ve kentteki diğer doğal güzelliklerin bu sayede daha fazla tanıtılacağını belirtti. Oteli inşa eden ortaklar adına konuşan işadamı Metin Çekçek de, söz konusu otelin 179 odalı ve 410 yatak kapasiteli olacağını belirtti. Yaklaşık 500 milyonluk bir yatırımı kente kazandırdıklarını belirten Çekçek, söz konusu otelin yatırımı için danışmanların “Uşak yerine başka bir kente yatırım yapılması” için tavsiyede bulunduklarını belirterek, “Bizler Uşak’ta kazandık ve burada kazandığımız parayı yine Uşak’a kazandıracağız. Bu nedenle tercihimizi sadece ve sadece Uşak’tan yana kullandık” dedi. Uşak Milletvekili Mehmet Altay da, söz konusu yatırımların başka kentlere gitmemesinin büyük avantaj olduğunu kaydetti. Uşak Valisi Dr. Turan Ergün de, kentteki otel kapasitesinin yetersiz olduğunu ve bu yatırımla kentte önemli bir eksikliğin giderileceğini ifade etti. Konuşmaların ardından temel atma töreni yapıldı.